İnterstisyel sıvı ile uyumlu irrigasyon solüsyonunun peritoneal karsinomatozis intraabdominal irrigasyonunda serum fizyolojik ile karşılaştırılması ve histopatolojik ve biyokimyasal değerlendirmelerin tespiti, deneysel fare çalışması
Histopathological and biochemical evaluations of interstitial fluid compatible irrigation solution in peritoneal carcinomatosis intraabdominal irrigation by comparing saline soluti̇on ; an experimental study in mice
- Tez No: 645582
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Alkaline, Mitokondri, Cancer, Alkaline, Mitochondria
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı peritoneal karsinomatosiz oluşturulmuş hayvanlarda“interstisyel sıvı ile uyumlu irrigasyon solüsyonun etkisi ve saline sıvısı ile karşılaştırılması”ile yaşam süresindeki uzama ve bunun parametrelerine ortaya koymaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız 3 basamaklı yapıldı. 1.basamak saline ve interstisyel sıvı ile uyumlu irrigasyon solüsyonun in vitro mitokondrial aktivite üzerine etkisini gösterildi. 2. basamaktada sıvıların karşılaştırılmasında önce histopatolojik ve doku pH karşılaştırılması planlandı. 3. Basamakta bu sıvı modellerinin yaşam süresine etkisi planlandı. Kanser oluşturma yöntemi ehrlich assit karsinomunun kanserli hayvandan kanser olması planlanan hayvana peritoneal transportu şeklindeydi. 2. basamakta dişi, 8-10 haftalık, 25-30 gr Swiss Albino tipi 32 hayvan 4 grup (n = 8) oluşturacak şekilde randomize edildi. 1. Grup negatif kontrol (sağlıklı hayvan), 2. Grup pozitif kontrol (kanserli hayvan), 3. Grup kanser olup saline irrigasyonu alan grup, 4. Grup kanser olup interstisyel sıvı ile uyumlu irrigasyon solüsyon uygulanan grup. Bu uygulamalar peritoneal ehrlich assit karsinomunun trasportu sonrası 24. Saatte intraabdominal başlatıldı. 9. Günün sonunda hayvanlar sakrifiye edildi. Dokular histopatolojik, doku ph değişimi yönünden incelendi. 3. basamakta dişi, 8-10 haftalık, 25-30 gr Swiss Albino tipi 30 hayvan 3 grup (n = 10) oluşturacak şekilde randomize edildi. 1. Grup kanser olup tedavide irrigasyon sıvısı uygulanmayanlar, 2. Grup kanser olup saline sıvısı ile irrigasyon uygulayanlar, 3. Grup kanser olup interstisyel sıvı ile irrigasyon uygulanalardı. Bu grupların yaşam süresi takip edildi. Bulgular: Histopatolojik incelemede karaciğer dokusunda fark saptanmadı, böbrek patolojisinde interstisyel sıvı ile uyumlu irrigasyon sıvısında istatistiksel fark saptanan iyileşme gözlendi. İnterstisyel sıvı ile uyumlu irrigasyon sıvı grubunda ph daha alkaliydi. Mitokondri interstisyel sıvı ile uyumlu irrigasyon sıvı grubunda salineden daha fazla aktivite kazanmıştı. Yaşam süresine süresi MST, AST, IMSL, IASL parametreleriyle değerlendirildiğinde uzamıştı; her dönem için hayvan performansları artmıştı. Sonuç: Bu çalışma assit modeliye yayılan over kanserleri gibi, ya da intestinal kanserler gibi kanserlerde alkalin ve insan dokusu uyumlu sıvı benzeri (interstisyel sıvı ile uyumlu irrigasyon) sıvılarla interval tedavi, postoperatif dönem dönem ya da preoperatif dönem uygulamalar açısından kanser tedavisine yeni modaliteler kazandırabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to reveal the prolongation in life span and its parameters with 'the effect of irrigation solution compatible with interstitial fluid and comparison with saline fluid irrigation' in animals with peritoneal carcinomatosis. Material and Method: Our study was done in 3 stages. In the first stage, the effects of saline irrigation and irrigation with a solution compatible with interstitial fluid on in vitro mitochondrial activity were demonstrated. In the second stage, it was planned to compare the histopathological and tissue pH of these fluids. In the third stage, the effect of these fluid models on life expectancy was planned. The cancer generation method was the peritoneal transport of ehrlich ascites carcinoma from the cancerous animal to the planned animal. For the first step, an in vitro study with 96-well MTT reduction principle was performed. The effect of irrigation with saline fluid and solution compatible with interstitial fluid on mitochondrial activity was investigated. In the second step, 32 female, 8-10 weeks old, 25-30 gr Swiss Albino type animals were randomized to form 4 groups (n = 8). Group 1 negative control (healthy animal), 2. Group positive control (cancerous animal), Group 3 cancer group received saline irrigation, 4th group cancer and irrigation solution compatible with interstitial fluid. These applications were initiated intraabdominally at the 24th hour after the transfer of peritoneal ehrlich ascites carcinoma. Animals were sacrificed at the end of the 9th day. The tissues were examined in terms of histopathological and tissue ph change. In the third step, female, 8-10 weeks old, 25-30 g Swiss Albino type 30 animals were randomized to form 3 groups (n = 10). Group 1 cancer patients who did not apply irrigation fluid in the treatment, Group 2 cancer patients who applied irrigation with saline fluid, Group 3 cancer patients who applied irrigation with interstitial fluid. The life span of these groups was followed. Results: Histopathological examination revealed no difference in liver tissue, and a statistically significant improvement was observed in the irrigation fluid compatible with interstitial fluid in renal pathology. In addition, the pH was more alkaline in the irrigation fluid group compatible with interstitial fluid. Mitochondria gained more activity in the group irrigated with interstitial fluid than in the group irrigated with saline. The survival time was prolonged as assessed by the parameters of MST, AST, IMSL, and IASL; also in all conditions the animal performances were increased. This study can bring new modalities to cancer treatment using alkaline and human tissue compatible fluid-like (interstitial fluid) fluids in cancers such as ovarian cancers or intestinal cancers that spread with the ascites model. We anticipate that buffered systems with new fluid models can create new treatment models in ovarian and intestinal cancers that spread with the ascites model. It can be studied for preoperative postoperative or interval periods. Conclusion: We anticipate that buffered systems with new fluid models can create new treatment models in cancers that spread with the ascites model. This study can bring new modalities to cancer treatment using alkaline and human tissue compatible fluid-like (interstitial fluid) fluids in cancers such as ovarian cancers or intestinal cancers that spread with the ascites model. It can be studied for all periods; preoperative, postoperative or interval periods.