Gebelerin öz-yeterlilikleri ile travmatik doğum algısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between self-efficacy and traumatic childbirth perception of women
  1. Tez No: 645673
  2. Yazar: ŞUHEDA GÖRGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA DEMET ÜST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, gebelik, doğum algısı, öz-yeterlilik, travma, Childbirth perception, midwife, pregnancy, self-efficacy, traumatic
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu araştırma gebelik dönemindeki öz-yeterlilik düzeyi ile travmatik doğum algısı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma; Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde 05.11.2019-28.09.2020 tarihleri arasında araştırmaya alınma kriterlerine uyan 603 gebe ile tamamlanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında; Kişisel Bilgi Formu, ʺDoğum Eyleminde Öz-Yeterlilik Ölçeği-Kısa Versiyonuʺ ve Travmatik Doğum Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılım, ortalama, t testi, tek yönlü varyans analizi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi ile korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin Öz-Yeterlilik Ölçeği Sonuç Beklentisi Alt boyutu puan ortalamalarının Öz-Yeterlilik Ölçeği Yeterlilik Beklentisi puan ortalamalarından daha yüksek olduğu saptanmıştır. Travmatik doğum algısı düzeylerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Gebelerin yeterlilik beklentileri ve öz-yeterlilikleri ile travmatik doğum algısı arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Gebelerin öz-yeterlilikleri azaldıkça travmatik doğum algısının arttığı saptanmıştır. Gebelerin travmatik doğum algısı ölçek puan ortalamalarının yüksek düzeyde değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to determine the relationship between self-efficacy and traumatic childbirth perception of pregnant women. Materials and Methods: The research was conducted at Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi between 05.11.2019 and 28.09.2020 by 603 participants who convenient to criterias. In the collection of research data; Personel Information Form, Childbirth Self-efficacy Scale and Traumatic Childbirth Perception Scale were used. In the evaluation of the data; percentage distribution, mean, t test, one way variance analysis, Mann Whitney U test and Kruskall Wallis test with correlation analysis were used. Result: The score averages of pregnants from Outcome Expectation subscale of Childbirth Self-Efficacy detected as higher than the average scores of Sufficiency Expectation subscale of Self-Efficiacy scale. A significiant relationship was found between the Efficiacy Expectation and Self-Efficiacy of pregnant women and the Perception of Traumatic Birth. Conclusion: It was found that as the Self-Efficacy of pregnant women decreased, the Perception of Traumatic Birth increased. It has been determined that the mean scores of Perception of Traumatic Birth scale of pregnants show high variability.