Gebelerin doğum inançlarının prenatal emzirme öz-yeterlilikleri üzerine etkisi
The effect of pregnant women's birth beliefs on prenatal breastfeeding self-efficacy
- Tez No: 986811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİYE AĞAPINAR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebe, emzirme öz-yeterliliği, gebelik, tıbbi doğum inancı, Belief in medicalised birth, breastfeeding self-efficacy, midwife, pregnancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebelerin doğum inançlarının prenatal emzirme öz-yeterlilikleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Doğal ve tıbbi süreç inançlarının, gebelerin doğuma ve emzirmeye yönelik tutumlarını nasıl şekillendirdiğini ortaya koymak hedeflenmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel tipte olup 13.03.2025–30.06.2025 tarihleri arasında Erzurum Şehir Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği ve NST biriminde yürütülmüştür. Örneklemi, araştırma kriterlerini karşılayan 245 gebe oluşturmuştur. Veriler“Gebe Bilgi Formu”,“Doğum İnançları Ölçeği”ve“Prenatal Emzirme Öz-Yeterliliği Ölçeği”ile yüz yüze toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t-testi, tek yönlü varyans analizi ve basit doğrusal regresyon kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin %85,3'ü normal doğumu tercih ettiğini belirtmiştir. Emzirme deneyimi olmayan gebelerin prenatal emzirme öz-yeterlilik puanlarının, deneyimi olan gebelere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Gebelerin tıbbi süreç inancı puan ortalamaları ile eğitim düzeyi, çalışma durumu, aile tipi ve ekonomik durum arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Gebelerin tıbbi süreç inancı ile prenatal emzirme öz-yeterliliği arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki belirlenmiştir. Sonuç: Tıbbi süreç inancının artması, emzirme öz-yeterliliğini azaltıcı yönde etki göstermektedir. Bu nedenle, gebelikte doğuma yönelik olumlu inançları destekleyecek eğitim ve danışmanlık programlarının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of pregnant women's birth beliefs on their prenatal breastfeeding self-efficacy. It aimed to reveal how natural and medical process beliefs shape pregnant women's attitudes toward birth and breastfeeding. Material and method: The study was descriptive and cross-sectional in nature and was conducted between 13 March 2025 and 30 June 2025 at the Erzurum City Hospital Obstetrics Clinic and NST unit. The sample consisted of 245 pregnant women who met the study criteria. Data were collected face-to-face using the 'Pregnant Woman Information Form', 'Beliefs about Childbirth Scale' and 'Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale'. Descriptive statistics, t-test for independent groups, one-way analysis of variance and simple linear regression were used in the analysis of the data. Results: 85.3% of pregnant women stated that they preferred normal delivery. It was determined that the prenatal breastfeeding self-efficacy scores of pregnant women with no breastfeeding experience were higher than those of pregnant women with experience. Statistically significant differences were found between the average medical process belief scores of pregnant women and their educational level, employment status, family type, and economic status. A statistically significant and negative relationship was found between the medical process belief of pregnant women and their prenatal breastfeeding self-efficacy. Conclusion: Increased belief in medical procedures has been shown to reduce breastfeeding self-efficacy. Therefore, it is recommended that education and counselling programmes that support positive beliefs about childbirth during pregnancy be strengthened.