İnme sonrası başağrısı ve ilişkili faktörler
Headache after A stroke and related factors
  1. Tez No: 645745
  2. Yazar: ERSİN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA GÜLSÜM KURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: ICH-3, İnme ilişkili baş ağrısı, inme sonrası baş ağrısı, iskemik inme ilişkili ısrarlı baş ağrısı, Stroke related headace, post stroke headache, ischemia related persistant headache, ICH-3
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
“İnme sonrası dirençli baş ağrısı”yeni bir kavramdır. Kısa süre önce 2018 yılında, Uluslararası Baş Ağrısı Bozuklukları Sınıflandırması'nın 3. baskısında tanımlanmıştır. İskemik inme ilişkili akut/ısrarlı baş ağrısı, hemorajik inme ilişkili akut/ısrarlı baş ağrısı ve geçici iskemik atak ilişkili baş ağrısı şeklinde sınıflandırılmıştır. İnme ilişkili baş ağrısında inmenin mekanizması, baş ağrısının patofizyolojisi, inme ilişkili baş ağrısını belirleyen etiyolojik faktörler ve tedavi henüz aydınlatılmayı bekleyen konulardır. Bu çalışmanın amacı, inme ilişkili baş ağrısındaki faktörleri tanımlamaktır. Bu prospektif çalışmada, hastaların ayrıntlılı anamnezleri ve nörolojik muayeneleri değerlendirildi. Birinci hafta, 3. ay ve 6. ayda baş ağrısı anamnezleri ayrıntlı şekilde sorgulandı. Ağrı şiddeti Görsel Analog Ölçek ile değerlendirildi. Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçekleri uygulandı. İnme sonrası başağrısı daha gençlerde (20-50 yaş arası) ve daha önceden baş ağrısı öyküsü olanlarda, özellikle önceden migren tipi baş ağrısı olanlarda istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazlaydı. Baş ağrılı hasta sayısı ve baş ağrısı sıklığı, şiddeti ve süresi zamanla azalmıştır. Lezyon tarafı ve lokalizasyonu ile baş ağrısı arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Anksiyete ve depresyon skorları 3. ve 6. ayda giderek anlamlı derecede azalıyordu.TOAST sınıflamasına göre diğer nedenlere bağlı inmelerde, 3. ayda ve 6. ayda başağrısı sıklığı diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazlaydı. İnme ilişkili baş ağrısının patofizyolojisini ve risk faktörlerini araştıran daha geniş kohortlara sahip prospektif, kontrollü çalışmaların yapılması ve tedavi stratejilerinin belirlenmesi bu hastalara büyük katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
“Post-stroke persistent headache ”is a new concept. It was recently described in the 3rd edition of the International Classification of Headache Disorders in 2018.. Stroke related headache is classified as Ischemic stroke related acute / persistent headache, hemorrhagic stroke related acute / persistent headache and transient ischemic attack related headache. The mechanism of stroke in stroke-related headache, the pathophysiology of headache, the etiological factors determining stroke-related headache, and treatment are still awaiting clarification. The purpose of this study is to describe the factors in stroke-related headache. In this prospective study, detailed anamnesis and neurological examinations of the patients were evaluated. Headache anamnesis were questioned in detail in the first week, 3rd month and 6th month. Pain intencity was measured by a visual analog scale.Hospital Anxiety and Depression Scale questioned. Post-stroke headache was statistically significantly higher in younger patients (aged 20-50 years) and those with a previous history of headache, especially those with previous migraine-type headache. The number of patients with headache and the frequency, severity and duration of headache decreased over time. There was no significant relationship between the side and localization of the lesion and headache. Anxiety and depression scores were gradually decreasing at 3 and 6 months. According to the TOAST classification, the frequency of headaches in strokes due to other reasons was statistically significantly higher at the 3rd and 6th months according to other groups. Conducting prospective, controlled studies with larger cohorts investigating the pathophysiology and risk factors of stroke-related headache and determining treatment strategies can greatly contribute to these patients.