Sigara içme alışkanlığı olan ve olmayan kronik periodontitisli hastalarda uygulanan kök yüzey düzleştirmesi işleminin subgingival mikrobiyal floraya etkisinin polimeraz zincir reaksiyonu ile karşılaştırılması
Comparison of scaling and root planing procedure's effect on subgingival microbial flora in smoking and non-smoking chronic periodontitis patients by using polymerase chain reaction
  1. Tez No: 645763
  2. Yazar: ECE AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLEND İNANÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik periodontitis, Sigara, Periodontopatojenler, PCR, Chronic periodontitis, Smoking, Periodontopathogens, PCR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, sigara alışkanlığı olan ve olmayan kronik periodontitisli bireylerde uygulanan kök yüzey düzleştirmesi işleminden önce ve sonra periodontopatojen mikroorganizmaların dağılımlarını PCR tekniği ile karşılaştırmak ve sigaranın bu mikroorganizmaların tedavi sonrası değişim oranları üzerinde etkili olup olmadığını değerlendirmektir. Yaşları 35-65 arasında değişen, sigara içen 24 birey ve sigara içmeyen 24 bireyden oluşan kronik periodontitis tanısı konulmuş 48 birey (25 erkek, 23 kadın) çalışmamıza dahil edildi. Tüm bireylere kök yüzey düzleştirmesi işlemi tek seansta uygulandı. Tedavi öncesinde ve tedaviden 21 gün sonra; klinik periodontal parametreler (PI, GI, SCD, KAS ve SK) kaydedildi ve derin periodontal ceplerden subgingival plak örnekleri alındı. Araştırılan periodontopatojen mikroorganizmaların oranları, PCR bazlı bir yöntem olan Micro-IDentPlus® testi kullanılarak belirlendi. Klinik ve mikrobiyolojik veriler, Ki-kare, Student-t ve Pearson korelasyon testi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Tedavi sonrasında tüm klinik parametrelerde istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı azalma kaydedildi (p0,05). Sadece SCD değerlerindeki azalmanın sigara içmeyenlerde daha fazla olduğu görüldü (p0,05). Çalışmamıza göre, sigaranın kök yüzey düzleştirmesi işlemini takiben subgingival mikrobiyal florada oluşan değişiklikler üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the distribution of periodontopathogens by PCR before and after the scaling and root planing in smoking and non-smoking chronic periodontitis patients, and to evaluate whether smoking has any effects on the levels of these microorganisms after treatment. 48 patients with chronic periodontitis, aged between 35-65, consisting of 24 smokers and 24 non-smokers were included in our study. Scaling and root planing were applied to all patients in a single appointment. Clinical measurements (PI, GI, PD, CAL and BOP) were recorded before and 21 days after the treatment and subgingival plaque samples were taken from deep periodontal pockets. The rates of periodontopathogens were determined by a PCR based method, Micro-IDentPlus®. Clinical and microbiological data were analyzed by using Chi-square, Student-t and Pearson correlation tests. Statistically significant reduction was recorded for all clinical parameters after treatment (p0,05). Only the decrease in PD values was higher in non-smokers (p0,05). Based on the results of this study, our conclusion is that smoking did not have any effect on the changes in subgingival microbial flora following scaling and root planing.