Laparoskopi ve laparotominin ratlarda anksiyete üzerine etkisi ile lokal anestezik ve proflaktik anksiyolitik tedavinin davranışsal sonuçlar üzerine etkisinin değerlendirilmesi
The effect of laparoscopy and laparotomy on rat anxiety and evaluation of the effects of local anesthetic and prophylactic anxiolytic treatment on behavioral results
- Tez No: 645811
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YİĞİTER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Psikiyatri, Çocuk Cerrahisi, Pharmacy and Pharmacology, Psychiatry, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopi, laparotomi, anksiyete, essitalopram, bupivakain, rat, Laparoscopy, laparotomy, anxiety, escitalopram, bupivacaine, rat
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Laparoskopi; güncel cerrahi tanı ve tedavide laparotomiye karşı giderek yaygınlaşan cerrahi bir yöntemdir. Laparotominin ve laparoskopinin hastalar üzerinde çeşitli etki ve sonuçları bulunmaktadır. Laparoskopi hasta üzerinde daha küçük insizyon boyutu ile daha kapsamlı bir görüş alanı sağlamakta ve postop hastanın daha az ağrı duymasını sağlamaktadır. Hastanın daha erken dönemde mobilizasyonunu sağlamakta ve hastanın iyileşme sonuçlarının erken dönemde elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Kozmetik sonuçlar açısından da laparoskopi laparotomiye üstündür. Buna karşılık laparotomi daha hızlı olarak patolojik alana ulaşmaya elvermekte ve müdahale sırasında teknolojik açıdan ileri düzey cihazlara gerek duyulmamaktadır. Cerrahi müdahaleyi yapan doktor ve cerrahi ekibinin ileri düzey teknoloji ile içi içe olmasına da gerek kalmamaktadır. Diğer taraftan, her iki durumda da hastaların içinde bulunduğu bir operasyon süreci ve postop iyileşme dönemi mevcuttur. Ayrıca psikolojik açıdan bu müdahalelere hazır olma ve anksiyete durumu ile başa çıkabilme durumu söz konusudur. Çalışmada cerrahi işlem sonrası duyulan ağrı ve buna bağlı olarak oluşabilecek anksiyetenin iyileşme süreci üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek amacı ile laparotomi ve laparoskopi yöntemlerinin verilen tedaviler ile karşılaştırılması planlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma için 7 adet rat grubu oluşturuldu. Her grup için 6 adet hayvan kafeslere ayrıldı. Kontrol grubu dışındaki gruplara tanısal laparotomi ve laparoskopi işlemleri uygulandı. İşlem öncesinde bir laparoskopi ve laparotomi grubuna essitalopram 20 gün boyunca oral olarak verildi. İşlem sonrasında laparoskopi ve laparotomi gruplarından birerine bupivakain infiltrasyon anestezisi uygulandı. Uygulanan cerrahi yaklaşımların, anksiyolitik ve lokal anestezik ajan tedavilerinin birbiri ile karşılaştırılması planlandı. Laparotomi grubundaki ratlara göbek üstü ve altı median kesi uygulanarak batına girildi. Batın içi organlar değerlendirilerek ratların insizyonu kapatıldı. Laparoskopi grubundaki ratlara batın duvarına tek insizyon yapılarak 5 mm lik çalışma portu ile batına girildi ve laparoskopide gerekli batın distansiyonu için batın CO2 ile şişirildi. Yaklaşık 20 dakika sonra batın içi gaz boşaltılarak port çıkarıldı ve insizyon onarıldı. Ratların anksiyete durumu postop laboratuvar ortamında değerlendirildi. Deney hayvanlarının anksiyete seviyesini belirlemek için yükseltilmiş artı labirent testi ve lokomotor aktivite testi deneklere uygulandı. Sonuçlarının istatiksel analizi SPSS 20.0 programında one - way anova testi aracılığı ile değerlendirildi. Bulgular: Laparoskopi ve laparotomi uygulanan ratlarda anksiyete düzeyinin arttığı, verilen essitalopram ve bupivakain tedavileri ile mevcut anksiyete durumunun azalma gösterdiği saptanmıştır. Ancak istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Laparoscopy; is an increasingly common surgical method against laparotomy in current surgical diagnosis and treatment. Laparotomy and laparoscopy have various effects and consequences on patients. In laparoscopic abdominal operations; laparoscopy provides a more comprehensive field of view with a less incision dimension on the patient, and postop provides less pain for the patient. Furthermore, mobilization of the patient is provided at an earlier period and enables the recovery results to be obtained in the early period. In terms of cosmetic results, laparoscopy is superior to laparotomy. On the other hand, laparotomy allows to reach the pathological area more quickly and technologically advanced devices are not required during the intervention. There is no need for the surgeon and the working team who perform the surgical intervention to be intertwined with advanced technology. In addition, in both cases, there is an operation process and a postop recovery period in which patients are involved and the patients are psychologically prepared for these interventions and coping with anxiety state. In the study, it was planned to compare the laparotomy and laparoscopy methods with the treatments in order to minimize the negative effects of pain after surgery and the anxiety that may occur accordingly. Materials and Methods: Seven groups of rats were formed for the study. 6 animals were divided into cages for each group. Diagnostic laparotomy and laparoscopy were performed in groups other than the control group. Prior to the procedure, escitalopram was given orally to one of the laparoscopy and laparotomy groups for 20 days. After the procedure, bupivacaine infiltration anesthesia was applied to one of the laparoscopy and laparotomy groups. The comparison of applied surgical approaches and anxiolytic and local anesthetic agent treatments was planned. The abdomen of the rats in the laparotomy group was entered by applying a median incision above and below the navel. The incisions of the rats were closed after the intra-abdominal organs were evaluated. The rats in the laparoscopy group underwent a single incision in the abdominal wall and a 5 mm working port was inserted into the abdomen and the abdomen was inflated with CO2 for necessary abdominal distention. Approximately 20 minutes later, the intraabdominal gas was evacuated and the port was removed and the incision was repaired. Anxiety state of rats was evaluated in postop laboratory environment. An elevated plus maze test and locomotor activity test were applied to the test subjects to determine the anxiety level of the experimental animals. Statistical analysis of the results was evaluated by One - way Anova test in SPSS 20.0 program. Findings: It was found that increased anxiety level in rats undergoing laparoscopy and laparotomy decreased with the given escitalopram and bupivacaine treatments. However, it was observed that there was no statistically significant difference.