Üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite ve depresyon düzeyi
Physical activity and depression levels among university students
- Tez No: 645894
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELAHAT AKDENİZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HÜSEYİN AVCI, DOÇ. DR. ETHEM KAVUKCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Depresyon, PHQ-9, Öğrenci, Oturma Düzeyi, Physical Activity, Depression, PHQ-9, Student, Sitting Level
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Bu çalışmada Tıp Fakültesinin klinik eğitime başlamamış ilk 3 sınıfı ile Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin bedensel aktivite düzeyi ve depresyon prevalansı değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi ilk 3 sınıfı ve Spor Bilimleri Fakültesi'nden toplamda 350 öğrenci katılmış olup anketler yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Araştırmada Demografik Veriler Anketi, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi uzun formu ve Hasta Sağlık Anketi 9'u içeren“Üniversite Öğrencilerinde Fiziksel Aktivite ve Depresyon Düzeyinin Araştırılması”anketi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi IBM SPSS 24.0 ile yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p10) kullanarak depresyon taraması yapılmıştır. Tıp fakültesi öğrencilerin %42,6'ında depresyon olduğu; %21.3'ünde orta şiddetli ve şiddetli depresyon olduğu saptanmıştır. Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinde bu değerler sırasıyla %42 ve %15'tir. Toplamda bütün öğrencilerde depresyon yaygınlığı %42,3 olarak tespit edilmiştir. Fiziksel aktivite miktarı ile depresyon arasında ilişki saptanmamış ancak oturma düzeyi arttıkça depresyon düzeyinin arttığı ve bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Sonuç: Çalışmaya katılan Tıp Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyi yeterli ve beklenenin aksine benzer seviyede bulunmuş olup sadece aktivite yoğunlukları arasında fark tespit edilmiştir. Öğrencilerde depresyon oranı oldukça yüksek bulunmuştur. Depresyona neden olan faktörlerin belirlenmesi, gerekli önlemlerin alınması ve önleme girişimlerinin uygulanması önemlidir. Depresyon düzeyi sadece fiziksel aktiviteye bağlı olmayıp çok sayıda nedeni bulunmaktadır, bu nedenle fiziksel aktivite ve depresyon konusunda daha uzun dönemi sorgulayan çalışmaların ilerleyen dönemlerde planlanması uygun görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to evaluate the physical activity level and depression prevalence of the first 3 classes of the Faculty of Medicine who did not start clinical education and the Faculty of Sports Sciences students. Material and Methods: A total of 350 students from Akdeniz University Faculty of Medicine and Faculty of Sport Sciences participated in our study and the questionnaires were applied by face to face interview method. In this research, Demographic Data Questionnaire, International Physical Activity Questionnaire-long form and“Investigation of Physical Activity and Depression Level in University Students”questionnaire including Health Questionnaire-9 were used. The analysis of the obtained data was made by IBM SPSS 24.0. Statistical significance level was accepted as p 10). It was found that 42.6% of medical faculty students had depression, and 21.3% had moderate and severe depression. These values were 42% and 15% for the students of the Faculty of Sport Sciences respectively. Totally, the prevalence of depression in all students was found to be 42.3%. There was no relationship between the amount of physical activity and depression, but it was found that as the sitting level increased, the level of depression increased and this increase was statistically significant. Conclusion: The physical activity level of the Faculty of Medicine and Faculty of Sport Sciences students participating in the study was found to be sufficient and at a similar level contrary to expectations, however just a difference was found between their activity and intensity. The depression rate in students was found to be quite high. It is important to determine the factors that cause depression, to take necessary precautions and to implement prevention initiatives. Depression levels do not depend solely on physical activity, but has many causes, so it seems appropriate to plan studies on physical activity and depression that question the longer term.