Laboratuvar çalışmalarında üniversite öğrencilerinin kişisel korunum farkındalığı
Personal protection awareness of university students in laboratory studies
- Tez No: 645934
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ENSARİ ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Laboratuvar güvenliği, Tıbbi ve Kimyasal laboratuvar, ĠĢ sağlığı ve güvenliği, Laboratory safety, Medical and Chemical laboratory, Occupational health and safety
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüz rekabetçi şartların en üst seviyede yaşandığındı dünyamızda laboratuvar çalışmaları da hızlı biçimde yapılmaktadır. Bu şartlarda laboratuvar çalışanlarının güvenliği konusunda da gerekli önlemlerin alınmasının zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu konuda iş sağlığı ve güvenliğinin yasasının getirdiği zorunluluklar ile birlikte bireylerin de farkındalığının sağlanması son derece önemlidir. Bu çalışmanın amacı laboratuvar çalışması yapacak üniversite öğrencilerinin laboratuvar kişisel korunma farkındalığını tespit etmektir. Araştırma Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programında okuyan öğrenciler ile gerçekleştirildi. 2018 yılında ilgili literatürler incelenerek hazırlanan, 2 bölümden oluşan toplam 17 soruluk anket uygulandı. Anketin ilk bölümünde öğrencilerin tıbbi laboratuvar çalışma alanlarını iş sağlığı ve güvenliği açısından, kimyasal maddelerle çalışma riski açısından değerlendirmeleri istendi. İkinci bölümde laboratuvarda çalışanların en çok karşılaşabileceği durumlar ve laboratuvar güvenliğindeki temel bilgiler göz önünde bulundurularak öğrencilere laboratuvar alanlarında kimyasal maddeler ile güvenli çalışma, kimyasal maddelerin depolanması, kimyasal atıkların uzaklaştırılması ve kimyasal madde kaynaklı kaza durumlarında alınacak önlemler ile ilgili sorular yöneltildi. Çalışmaya katılanların farkındalık düzeylerini genel anlamda yüksek oluğu tespit edildi. Öğrencilerin laboratuvar riskleri ile ilgili üniversite eğitimleri esnasında yeterli düzeyde eğitim almadıklarını belirttikleri görüldü.
Özet (Çeviri)
Nowadays, laboratory studies are carried out quickly because of the competitive conditions. Under these conditions, it reveals the necessity of taking necessary precautions for the safety of laboratory workers. In this regard, it is extremely important to ensure the awareness of individuals along with the obligations brought by the law on occupational health and safety. The aim of this study is to determine the laboratory personal protection awareness of university students. The research was carried out with the students of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Health Vocational School Medical Laboratory Techniques program. In 2018, a 17-question questionnaire, consisting of 2 parts, was prepared by examining the relevant literature. In the first part of the questionnaire, the students were asked to evaluate the medical laboratory workspaces in terms of occupational health and safety and the risk of chemicals. In the second part, the most common situations that laboratory workers may encounter and basic information on laboratory safety were condidered and questions were asked to students about safe, the students were asked questions about safe working with chemicals in laboratory areas, storage of chemical substances, removal of chemical wastes and precautions to be taken in case of chemical accident. It was determined that the level of awareness of the participants in the study was generally high. Students stated that they did not receive sufficient training regarding laboratory risks during their university education.