Ankilozan spondilit tanısı almış hastalarda probiyotiklerin hastalık aktivitesine, CP ve eritrosit sedimentasyon hızına etkisi
Effect of probiotics on disease activity, CRP and erythrocyte sedimentation rate in patients with ankylosing spondylitis
- Tez No: 646084
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, Mikrobiyota, Otoimmünite, Probiyotikler, Prebiyotikler, Ankylosing spondylitis, Microbiota, Otoimmunity, Probiotics, Prebiotics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ankilozan Spondilit (AS), nedeni henüz tam açıklanamamış romatizmal bir hastalıktır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, AS ile bağırsak mikroflorası arasında ortak, genetik, immünolojik ilişkilerin olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışma, probiyotiklerin, AS tanısı almış hastaların CRP ( C Reaktif Protein ), ERS (Eritrosit Sedimentasyon Hızı) değerleri ile BASDAİ (Bath Ankilozanspondilit Hastalık Aktivite İndeksi) ve BASFİ (Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi) değerlerine etkileri olabileceğini göstermek amacıyla yapılmıştır. Çalışma hastalığın aktif döneminde olan (BASDAİ>3, BASFİ>3, CRP ve ESR değerleri normalin üzerinde), herhangi başka bir kronik hastaliği olmayan, 25-65 yaş arası 28 (12'si kadın, 16'sı erkek) AS'li hastayla yürütülmüştür. Plasebo kontrollü çift kör randomize planlanan çalışmada katılımcılar,1.grup probiyotik alacak grup (n=14), 2. grup plasebo alacak grup (n=14) olacak şekilde iki gruba randomize edilmişlerdir. Birinci gruba Lactobasillus Rhamnus GG içeren probiyotik kapsül, ikinci gruba etken maddesi olmayan plasebo kapsül, 8 hafta boyunca hergün yemeklerden hemen sonra olacak şekilde almaları söylenerek verilmiştir. Çalışmaya başlamadan önce CRP, ESH, BASDAİ ve BASFİ sonuçları değerlendirilen hastaların ayrıca çalışma boyunca 15 günde bir, besin tüketimleri, antropometrik ölçümleri alınmış, 8. Haftanın sonunda da tüm sonuçları tekrar değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda BASDİ ve BASFİ, CRP ve ESR değerlerinde gruplar içinde düşüş olsada probiyotik ve plasebo grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Ankylosing Spondylitis (AS) is a rheumatic disease, the cause of which has not yet been fully elucidated. Studies conducted in recent years reveal that there are common, genetic and immunological relationships between AS and intestinal microflora. This study was carried out to show that probiotics may have effects on patients diagnosed with AS with CRP (C Reactive Protein), ESR (Erythrocyte Sedimentation Rate) values and BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index) and BASFI (Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index) scores. The study included 28 (12 female, 16 male) patients aged 25 to 65 years who are in the active phase of the disease (BASDAI> 3, BASFI> 3, CRP and ESR values above normal), without any other chronic disease. In this placebo controlled double-blinded randomized study, the participants were randomized into two groups as group 1 probiotic group (n = 14) and group 2 placebo group (n = 14). The first group was given a probiotic capsule containing Lactobacillus Rhamnus GG, and the second group was told to take the placebo capsule with no active ingredient, immediately after meals for 8 weeks. Before the study, CRP, ESR, BASDAI and BASFI results were evaluated, and every 15 days, food consumption and anthropometric measurements were taken during the study, and all results were reevaluated at the end of the 8th week. At the end of the study, although there was a decrease in BASDI and BASFI, CRP and ESR values within groups, there was no statistically significant difference between probiotic and placebo groups.