Ankilozan spondilit tanısı almış hastalarda probiyotiklerin hastalık aktivitesine, CRP ve eritrosit sedimentasyon hızına etkisi
Effect of probiotics on disease activity, CRP and erythrocyte sedimentation rate in patients with ankylosing spondylitis
  1. Tez No: 776060
  2. Yazar: NEŞERİZ NİHAL AKARCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, otoimmünite, probiyotikler, Ankylosing spondylitis, otoimmunity, probiotics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bağırsak iltihabı ve Ankilozan Spondilitin(AS) patogenezi arasında savunulan bir bağlantı, lümen antijenlerinin veya bakterilerin konakçı bağışıklık sistemi ile daha kolay etkileşime girmesine izin veren bağırsak geçirgenliğinin artmasını içerir . Bu antijenlere karşı işlevsiz bir immün yanıt, artritin gelişmesine ve kronikliğine neden olabilir. AS'de potansiyel bir ek tedavi olarak probiyotiklerin gerekçesi hem Spondloartrirtlerde(SpA) kolit varlığında, hem de SpA'nın gelişiminde enterik mikrofloranın potansiyel rolünün gösterilmesinde yatmaktadır. Oral bir probiyotik uygulamasının, SpA'lı bireylerde bağırsak iltihabını azaltacağını, bunun sonucu olarak hastalık aktivitesinde, iyilik halinde ve bağırsak semptomlarında klinik iyileşmenin olabileceği hipotezine dayandırılarak planlanan çalışmamızda Modifiye New York Ölçütlerine göre AS tanısı almış hastalar arasından aynı tıbbi tedaviye tabi tutulan, BASDAI hastalık aktivite indeksi (Bath Hastalık Aktivite İndeksi)>3, BASFİ(Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi)>3, CRP ve ESR düzeyleri normalin üstünde olan demografik yapıları birbirine eş; 14 kişi (8 erkek +6 kadın) çalışma ve 14 kişi (8 erkek+6 kadın) kontrol grubu olmak üzere 28 AS'li hasta seçilmiştir. Hastalardan birinci gruba dahil olanlara Lactobasillus GG içeren oral probiyotik suplemanı, ikinci gruba plasebo suplemanı verilmiştir. Çift kör randomize kontrollü olarak yapılan çalışma 8 hafta sürmüştür. İlk görüşmede hastalık aktivitesi ve fonksiyonel işlevselliğini değerlendiren geçerlilik ve güvenirliliği ispatlanmış AS değerlendirme testleri BASDAİ ve BASFİ skorlamaları ile, kan tahlilleri yapılıp inflamasyon markerlarına bakılmıştır. Katılımcılar, 15 günde bir görüşme periyodlarında görülmüş, 15 günlük suplemanları verilerek ve aynı şekilde yemeklerden hemen sonra günde 1 tane almaları önerilmiştir. Katılımcıların başlangıçta olduğu gibi, her görüşmede, ard arda gelen 3 günlük (2 gün hafta içi 1 gün hafta sonu) besin tüketimleri alınmış ve herhangi bir diyet müdehalesine tabi tutulmamışlardır. Hastalık aktivitesi ve fonksiyon ölçümleri başlangıçta aktif ve gruplar arasında benzerdir. Çalışma sonucunda; Ortalama BASDAI probiyotik grubunda 6,72±1,03'den 4,40±0.92'ye ve plasebo grubunda 6,30±1,58'den 5,45±1,60'a düşmüştür (p< 0.05). Ortalama BASFI probiyotik grubunda 5,15±0,75'den, 3,64±0,56'ya ve plasebo grubunda 5,72±1,27'den, 3,77±1,01'e düşmüştür (p0,05).
Özet (Çeviri)
An advocated link between intestinal inflammation and the pathogenesis of Ankylosing Spondylitis (AS) involves increased intestinal permeability that allows lumen antigens or bacteria to interact more easily with the host immune system. A dysfunctional immune response to these antigens can lead to the development and chronicity of arthritis. The rationale for probiotics as a potential treatment in AS lies in demonstrating the potential role of enteric microflora both in the presence of colitis in spondyloarthritis (SpA) and in the development of SpA .For our study, which is based on the hypothesis that an oral probiotic application would reduce intestinal inflammation in individuals with SpA, and as a result, there could be clinical improvement in disease activity, well-being and intestinal symptoms among the patients diagnosed with ankylosing spondylitis according to the modified New York criteria; those who received the same medical treatment, with a BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index) score>3, CRP and ESR levels above normal, and matching demographic structures; 14 patients (8 male + 6 female) were chosen for the study group and 14 patients (8 male + 6 female) were chosen for the control group, making a total of 28 AS patients selected for this study. Oral probiotic supplementation containing Lactobacillus GG was given to the first group and placebo supplementation was given to the second group. The double-blind randomized controlled trial lasted for 8 weeks. In the first interview, blood tests and inflammation markers along with BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index) and BASFI (Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index) scales were measured, which have proven validity and reliability of evaluating disease activity and functionality in AS evaluation. Participants were seen at 15-day intervals, they were given supplements for 15 days during their interview and were recommended to take 1 per day, immediately after meals. As in the beginning, the food consumption of 3 consecutive days (2 weekdays, 1 weekend) of the patients were taken at each interview and they were not subjected to any dietary intervention. Disease activity and function measurements were initially active and similar between groups. As a result of this study, mean BASFI decreased from 3.5±2.0 to 2.9±1.9 in the probiotic group, and from 5.72±1.27 to 3.77±1.01 in the placebo group (p=0.939). The mean BASDAI decreased from 6.72±1.03 to 4.40±0.92 in the probiotic group and from 6.30±1.58 to 5.45±1.6 in the placebo group (p=0.178). There was no statistically significant difference between CRP and ESR values between probiotic and placebo groups (p>0.05). Although there was a theoretical explanation of these probiotics, there were not have been shown any significant benefit over placebo in this randomized controlled trial.