Çevresel hizmetlerin dönüşümünde 6360 sayılı Yasanın etkisi: Aydın Büyükşehir Belediyesi örneği
Influence of law no. 6360 on the transformation of environmental services: The case of Aydin Metropolitan Municipality
- Tez No: 646100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Hizmetler, 6360 Sayılı Yasa, Çevre Sağlığı, Büyükşehir Belediyesi, Environmental Services, Law No. 6360, Environmental Health, Metropolitan Municipality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Çevre sorunlarının en temel nedeni nüfus artışı ve sanayileşmedir. Sanayi devrimi ve nüfus artışıyla birlikte artan çevre sorunları endişe verici küresel boyutlara ulaşınca 1970'lerden itibaren bir taraftan devletler yasal ve kurumsal düzenlemeler ile diğer taraftan ise sivil toplum kuruluşları organize eylemler yaparak farkındalık oluşturacak adımlar atmaya başlamışlardır. Ülkemizde de aynı adımlar 1970'li yıllarda başlayarak çeşitli düzenlemelerle hayata geçmiştir. Özellikle son yıllarda kamu yönetiminin dönüşümü ve toplumun bilinçlenmesiyle devlet ve vatandaş, çevrenin ve sağlığın korunması ve geliştirilmesi için daha aktif rol oynamaktadır. Çevrenin korunması ve geliştirilmesine yönelik hizmetler insana en yakın kurumlar olan yerel yönetimler kanalıyla gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda en son 2014 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı Yasa ile 14 il büyükşehir belediyesi yapılarak büyükşehir sayısı 30'a çıkarılmıştır. Kurulan büyükşehirlerden biri de Aydın'dır. Bu çalışmada Aydın ilinde 6360 sayılı Yasa ile yerel yönetimler kapsamındaki çevresel hizmetlerin sunumundaki değişim ve dönüşüm, ortaya çıkan olumlu ve olumsuz etkileriyle incelenmiştir. Aydın Büyükşehir Belediyesi stratejik planı, faaliyet raporları incelenmiş ve Aydın Büyükşehir Belediyesi'nde farklı birimlerde bulunan on bir birim yetkilisiyle yapılan görüşmeler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular idari, mali ve hizmet boyutlarıyla değerlendirilerek öneriler getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Population growth and industrialization are the main causes of environmental problems. When the environmental problems increased with the industrial revolution and population growth reached to worrisome global dimensions, states started to take steps to create awareness by making legal and institutional arrangements on the one hand and non-governmental organizations on the other. The same steps in our country started in the 1970s and were implemented with various regulations. Especially in recent years, with the transformation of public administration and public awareness, the state and citizen play a more active role for the protection and development of the environment and health. Services for the protection and development of the environment are carried out through local administrations, which are closest to human beings. In this context, with the Law No. 6360, which was lastly enacted in 2014, the number of metropolitan cities was increased to 30 by making 14 provincial metropolitan municipalities. One of the metropolitan cities was Aydın. In this study, the changes and transformations in the provision of environmental services within the scope of local governments with the Law No. 6360 in Aydın province are examined with their positive and negative effects. The strategic plan and activity reports of the Aydın Metropolitan Municipality were analyzed and interviews with eleven unit officials in different departments of the Aydın Metropolitan Municipality were analyzed. The findings were evaluated with administrative, financial and service dimensions and suggestions were made.