Türk yaşa bağlı makula dejenerasyonu popülasyonunda kompleman faktör ı gen polimorfizm sıklığının değerlendirilmesi
Evaluation of the frequency of complement factor i genepolymorphism in Turkish age related macular degeneration population
  1. Tez No: 646143
  2. Yazar: FİGEN BEZCİ AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KADAYIFÇILAR, PROF. DR. MEHMET BORA ELDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kompleman Faktor I Polimorfizmi, Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu, Türk Popülasyonu, Complement Factor I Polymorphism, Age Related Macula Degeneration, Turkish Population
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Türk Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu Popülasyonunda Kompleman Faktor I Gen Polimorfizm Sıklığının Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oftalmoloji Tezi, Ankara, 2018. Bu çalışmada amacımız Türk toplumunda Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (YBMD) olan hastalarda ve sağlıklı kontrollerde Kompleman Faktor I (CFI) sıklığını saptamaktır. Hasta grubu YBMD tanısı olan olgulardan kontrol grubu retinayı etkileyecek herhangi bir hastalığı bulunmayan bireylerden oluşturuldu. Tüm olguların yaş, cinsiyet, sigara öyküsü, hipertansiyon varlığı ve YBMD açısından aile öyküsü sorgulandı. Venöz kan örneklerinden CFI rs10033900 ve rs2285714 polimorfizmleri çalışıldı. SD-OKT ile merkezi makula kalınlığı (MMK), subfoveal koroid kalınlığı (SKK), retiküler drusen varlığı, epiretinal membran (ERM) varlığı ve pigment epitel dekolman (PED) varlığı araştırıldı ve fundus otofloresans çekimleri ile kuru tip YBMD' li hastalarda atrofi alanlarının en geniş çapı ölçüldü. Fundus fotoğrafı ile drusen şekli, büyüklüğü ve yerleşim yeri dökümente edildi. Fundus floresein anjiografi ile yaş tip YBMD'li hastalarda tanı anındaki lezyon genişliği hesaplandı. İstatistiksel program olarak SPSS 21.0 kullanıldı. Tanımlanmış polimorfizmlerin tümü, HWE (Hardy-Weinberg Equilibrium) için χ2 testi ile değerlendirildi. Çalışmaya 111 YBMD tanılı hastanın 111 gözü (46 kuru tip, 65 yaş tip) ve 96 sağlıklı kontrolün 96 gözü dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 71.9±8.6 (55-90), kontrollerin ortalama yaşı 71.2±6.6 (58-90) yıl olarak bulundu (p= 0.495). Cinsiyet dağılımı açısından her iki grupta fark yoktu (p= 0.156). rs10033900 ve rs 2285714 polimorfizmi için hasta ve kontrol grubu arasında fark saptanmadı (p= 0.788, OR= 1.055 (0,71- 1,56), p=0.275, OR= 1.246 (0,83- 1,85) sırasıyla). Ayrıca yaş ve kuru tip YBMD ile kontrol grubu arasında, yaş ve kuru tip YBMD gruplarının kendi aralarında da polmorfizm sıklığı farklı değildi. Değerler yaş ve cinsiyete göre düzeltildiğinde ise rs10033900 polimorfizmi için kuru tip YBMD grubunda, rs2285714 polimorfizmi için ise tüm hasta grupta C allel frekansı yüksekti fakat istatistiksel olarak anlamlı değildi. Drusenin arkuat dışında ya da optik disk nazalinde olması, boyutları ve şekli açısından polimorfizm dağılımlarında fark saptanmadı. Retiküler drusen, ERM varlığı ve PED alt sınıfları, lezyon genişliği, atrofi çapı ile polimorfizm dağılımları arasında anlamlı ilişki saptanmadı. RPE değişikliği içeren kuru tip YBMD olgularında içermeyenlere oranla CT allel sıklığı anlamlı yüksek saptandı, RPE değişikliği içermeyen grupta ise CC alleli daha sık izlendi (p= 0.041). SKK ölçümlerinde rs2285714 polimorfizminde TT alleli taşıyıcılarında koroid anlamlı olarak daha ince izlendi (p= 0.030). Sonuç olarak Türk popülasyonunda CFI rs10033900 ve rs2285714 polimorfizmleri YBMD ile ilişkili bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Frequency of Complement Factor I Gene Polymorphism in Turkısh Age Related Macular Degeneration Population. Hacettepe University School of Medicine, Department of Ophthalmology, Thesis in Ophthalmology, Ankara, 2018. Our aim in this study is to determine the frequency of Complement Factor I (CFI) patients with Age Related Macular Degeneration (AMD) and in healthy controls in Turkish population. The patient group was composed of individuals with AMD diagnosis and the control group was composed of individuals without any disease affecting retina. All of the cases and controls were questioned about age, gender, smoking history, presence of hypertension and family history in terms of AMD. CFI rs10033900 and rs2285714 polymorphism were studied from venous blood samples. Central macular thickness (CMT) and subfoveal choroidal thickness (SCT) were measured, presence of reticular drusen, epiretinal membrane and pigment epithelial detachment were investigated with SD- OCT. At dry type AMD the widest diameter of atrophy areas were measured with fundus autofluorescence in SD- OCT. The drusen location, shape and size was documented with fundus photography. Fundus fluorescein angiography was used to calculate the lesion width at wet type AMD at the time of initial diagnosis. SPSS 21.0 was used as statistical program. All of the identified polymorphisms were evaluated by the χ2 test for HWE (Hardy-Weinberg Equilibrium). In this study, 111 eyes of 111 patients with AMD (65 wet type, 46 dry type) and 96 eyes of 96 helty controls were included. The mean age of the patients was 71.9 ± 8.6 (55-90) and the mean age of the controls was 71.2 ± 6.6 (58-90) years (p = 0.495). There was no difference between the two groups in terms of gender distribution (p = 0.156). There was no difference between the patient and control groups for rs10033900 and rs 2285714 polymorphism (p = 0.788, OR = 1.055 (0.71 - 1.56), p = 0.275, OR = 1.246 (0.83-1.85), respectively).The frequency of polymorphism between wet, dry type AMD and the control group had no significancy, and also among themselves with the wet and dry type AMD groups there was no difference for two polymorphism. When the values were adjusted for age and gender, the frequency of C allele was higher in dry type AMD group for rs10033900 polymorphism and in all patient group for rs2285714 polymorphism but it was not statistically significant. No difference between in the distribution of the drusen and polymorphism in terms of its size and shape, whether it was outside the arcuate or nazal to the optic disc. Reticular drusen, ERM presence, PED subclasses, lesion width, atrophy diameter and polymorphism distributions did not differ statistically. The CT allele frequency was found to be significantly higher in patients with RPE pigmentation than in those without it at dry type AMD group. In the group without RPE pigmentation, the CC allele was more frequent (p = 0.041). The choroid in TT allele carriers of the rs2285714 polymorphism was significantly thinner (p = 0.030). As a result, CFI rs10033900 and rs2285714 polymorphisms in the Turkish population were not associated with AMD.