Türk müziği'nde motif geliştirme
Motive development techniques in Turkish music
- Tez No: 646187
- Danışmanlar: PROF. MUTLU DEMİR TORUN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Motif, Motif İşçiliği, Motif Geliştirme Teknikleri, Müzik Fikri, Kompozisyon, Motiv, Motif, Motive Development Tecniques, Motive Craft, Music Composition, Musical İdea
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türk müziği alanındaki teorik çalışmalar ve araştırmalar nazariyat, türler ve biçimler alanında yapılmıştır. Bir müzik eserinin temel içeriğini oluşturan müzikal fikirler ve bu müzikal fikirlerin kullanımı ve gelişimi/değişimi hakkında bir çalışma yapılmadığından bu alanda bir boşluk oluşmuştur. Bu çalışma, Batı müziği besteciliği ve kompozisyonlarında çok önemli bir yeri olan“motif işçiliği ve motif işçiliğinde kullanılan kompozisyonal biçimlendirme yöntem ve teknikleri”nin derleniptoparlanarak Türk müziği alanında tanıtılması/tanımlanması ve örneklenmesi amaçlanmaktadır. Türk müziğin'de kompozisyon süreci mantıksal yöntem, teknik ve araçlarla yaratıcı düşünme becerisi desteklenmektedir. Bu çalışma hazırlanırken önce motif işçiliği ile ilgili bugüne kadar yapılmış Batı müziği literatürü detaylı biçimde taranmıştır. Almanca ve İngilizce kompozisyon kaynaklarından tanımlar, örnekler, çeviriler ve görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bu bulgular Türk müziği örnekleri üzerinde tanımlanmaya ve örneklenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Theoretical studies and researches in the field of Turkish Music; theory, genres and forms. Since there is no study about the musical ideas that constitute the basic content of a musical work and the use and development/variation of these musical ideas, a gap has been formed in this field. This work;“Motif Craft and development”, which has a very important place in the compose and composition of Clasic Western Music, and the composition and forming methods and techniques used in motif craft are compiled and collected and introduced / defined and exemplified in the field of Turkish Music. Composition process in Turkish Music; logical techniques, methods and tools to support creative and thinking skills. In the preparation of this study, firstly, the literature of Western Music about motif work has been searched in detail. Definitions, examples, translations and interviews were conducted from German and English composition sources. These findings have been tried to be defined and sampled on Turkish Music samples.