Mahalle örnekleminde çocuk suçluluğu olgusuna bakmak: Elazığ ili örneği
Looking at the case of juvenile delinquency in the neighborhood sample: Example of city Elaziğ
- Tez No: 646266
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKKI KALAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Suç, Çocuk Suçluluğu, Child, Crime, Juvenile Delinquency
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Geçmişten günümüze giderek artış gösteren çocuk suçluluğu kavramı, son yıllarda TUİK verilerine bakıldığında suça karışan veya suç mağduru olan çocuk sayısının önemli oranda arttığını göstermektedir. Öğrenilmiş bir davranış olarak karşımıza çıkan suçluluk kavramı, çocukların ailelerinden, çevrelerinden etkilenerek suçu öğrendikleri yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konulmaktadır. Bu durumda çocuk suçu doğuştan bilmediğine göre çocuğu suça iten nedenler bulunmaktadır. Çalışmamızda çocukların suç işlemesine neden olan bu faktörler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile 11-18 yaş arası çocuğu olan 30 anne ve baba ile görüşülerek anlaşılmaya çalışılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda çocukların özünde suçsuz olduklarını onları yetiştiren ailelerin, akran çevresinin ya da bulunduğu sosyal çevrenin çocuğu bilerek ya da bilmeyerek sapma davranışlar sergilemesine neden olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
When examining TUİK data, the concept of juvenile delinquency, which has been steadily increasing from past to present, shows that the number of children involved in crime or victims of crime has increased significantly in recent years. The concept of guilt, which comes across as a learned behavior, is put forward as a result of research conducted in which children are affected by their parents and their environment and learn about crime. In this case, since the child does not know the crime from birth, there are reasons that lead the child to the crime. In our study, these factors that cause children to commit crimes were explained by interviewing 30 parents with children between the ages of 11 and 18 with semi-structured observation technique. As a result of the interviews, it was determined that the children were innocent in essence and that the parents who raised them, their peer circle or social environment caused the child to exhibit deviant behaviors, whether knowingly or unknowingly.