Evcil hayvan sahiplerinde depresyon ve anksiyete bulgularının araştırılması
Investigation of depression and anxiety symptoms in pet owners
- Tez No: 867467
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİK
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Depresyon, evcil hayvan, kedi, köpek, anksiyete, beck depresyon tarama testi, beck anksiyete tarama testi, Depression, pet, cat, dog, anxiety, Beck Depression Screening Test, Beck Anxiety Screening Test
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı evcil hayvan beslemenin depresyon ve anksiyete bulgularına etkisini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma prospektif, analitik ve gözlemsel tipte bir çalışmadır. Araştırmaya Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 18 yaş üstü 350 hasta dahil edildi. Katılımcılara sosyodemografik verileri sorgulayan bir form, beck depresyon ölçeği ve beck anksiyete ölçeği yüz yüze görüşme tekniği ile uygulandı. Veriler IBM SPSS 27.0 paket programı ile analiz edildi. Bulgular: Ev veya kişisel bahçesinde kedi ya da köpek besleyenler katılımcıların %49,71'ini (n=174) oluşturuyordu. Evcil hayvan sahiplenmiş olan katılımcıların %76,56'sı (n=147) ruh sağlığını evcil hayvan sahiplendikten sonra daha iyi olarak tanımlamaktaydı. Gün içinde evcil hayvanını/hayvanlarını evi veya kişisel bahçesi dışında gezdirme oranı %36,13 (n=69) olarak hesaplandı. Katılımcıların %52,85'i (n=102) gün içinde evinde veya kişisel bahçesinde evcil hayvanı/hayvanlarıyla ortalama 1-3 saat vakit geçirmekteydi. Katılımcıların evcil hayvan özellikleriyle Beck Anksiyete Ölçek toplam puanları arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki gözlenmedi (p=0.517). Katılımcıların yaş ve boylarıyla Beck Anksiyete Ölçeği toplam puanı arasında sırasıyla negatif yönlü zayıf/orta düzeyde korelasyon saptandı (p0,05).
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the effect of having a pet on depression and anxiety symptoms. Material and Method: The research is a prospective, analytical and observational type study. 350 patients between the ages of 18 and 65 who applied to Ankara Training and Research Hospital Family Medicine outpatient clinics were included in the study. A form questioning sociodemographic data, the Beck depression scale and the Beck anxiety scale were administered to the participants using face-to-face interview technique. Data were analyzed with IBM SPSS 27.0 package program. Results: Those who kept cats or dogs at home or in their personal gardens constituted 49.71% (n=174) of the participants. 76.56% (n=147) of the participants who had adopted a pet described their mental health as better after adopting a pet. The rate of walking their pet(s) outside their home or personal garden during the day was calculated as 36.13% (n=69). 52.85% of the participants (n=102) spent an average of 1-3 hours with their pet(s) at home or in their personal garden during the day. No statistically significant relationship was observed between participants' pet characteristics and Beck Anxiety Scale total scores (p=0.517). A negative weak/moderate correlation was detected between the participants' age and height and the Beck Anxiety Scale total score, respectively (p0.05)