Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine bir çözüm olarak siberfeminizm
Cyberfeminism: As a solution to gender inequality
- Tez No: 646317
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU DENİZ OZAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYRA BURAN UTKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, teknoloji, posthümanizm, siberfeminizm, Gender, technology, posthumanism, cyberfeminism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Teknolojik ilerlemeler, insanlık için birçok değişimi ve dönüşümü beraberinde getirmektedir. Siberfeminizm, teknolojik ilerlemelere olumlu anlam yükleyen ve teknolojik ilerlemelerin kadını özgürleştireceğine inanan ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini çözmek için canlıları yeni bir tür ile ifade eden bir feminizm türüdür. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin teknolojik ilerlemeler ile aşılabileceği meselesini ele alan bu tez, siberfeminist düşünceye paralel ve karşıt görüşlere yer vermiştir. Tezin birinci bölümünde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ne olduğu ve hangi alanlarda etki yaptığına yer verilmiştir. Ardından, feminizmin dalgalarına ve feminizmin çeşitli türlerine değinilmiştir. Tüm bunlar feminizm içerisindeki toplumsal cinsiyet eşitsizliği algısını genel anlamda görmemizi sağlamıştır. Dördüncü dalga feminizm ve çağdaş feminizm türlerine yer verilerek ise teknoloji ve feminizm ilişkisine giriş yapılmıştır. İkinci bölümde insanlık ve teknoloji ilişkisi tartışılmıştır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine çözüm olabilecek bakış açıları sunan çağdaş düşüncelerden transhümanizm ve posthümanizme yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini aşmak için çözüm önerileri sunan siberfeminizm ele alınmıştır. İki ana siberfeministin görüşleri ile ayrıca ele alınan siberfeminizm ile, siberfeminist zeminin daha iyi anlaşılmasına yarayacağı düşünülmüştür. Son olarak siberfeminizme karşı yapılmış eleştiriler tartışılmıştır. Feminist görüşlerden olan ve oluşumunda siberfeminist düşünceden parçalar taşıyan teknofeminist eleştirilere ayrıca bir başlık altında yer verilmiştir. Böylece, siberfeminizmin argümanlarına ve dolayısıyla toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin teknoloji ile aşılıp aşılamayacağı sorusuna yanıt bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological advances bring many changes and transformations for humanity. Cyberfeminism is a form of feminism that places a positive meaning on technological advances and believes that technological advances will liberate women. Cyberfeminism has expressed living things with a new species to solve gender inequality. This thesis dealing with the issue that gender inequality can be overcome with technological advances; it included contradictory and parallel views to cyberfeminist thinking. In the first part of the thesis, what is gender inequality and in which areas it has an impact is given. Next; feminism, its waves and various types of feminism are mentioned. All this enabled us to see the perception of gender inequality in feminism in general. By including the fourth wave feminism and contemporary feminism; technology and feminism relationship has been introduced. In the second part, the relationship between humanity and technology is discussed. Transhumanism and posthumanism are among the contemporary thoughts that offer perspectives that can be a solution to gender inequality. In the third part, cyberfeminism which offers solutions to overcome gender inequality, is discussed. It is thought that cyberfeminism, which is discussed separately with the views of the two main cyberfeminists, will provide a better understanding of the cyberfeminist ground. In the last section, criticisms against cyberfeminism are discussed. Technofeminist criticism, which is one of the feminist views and carries parts of cyberfeminist thought, is also included under a title. Thus, an attempt was made to answer the arguments of cyberfeminism and therefore the question of whether gender inequality can be overcome with technology.