6, 7 ve 8. sınıf fen bilgisi öğrencilerin sindirim sisteminde yer alan organlarla ilgili kavram bilgisi
6, 7 and 8th class science information concept information about students 'organs in the digestive system
- Tez No: 646316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED SAİT GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram bilgi eksikliği, kavram, sindirim sistemi, 7 ve 8. sınıf öğrencileri, Lack of conceptual knowledge, concept, digestive system, 6^th, 7^th and 8^th grade srudents
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
6, 7 ve 8. Sınıf Fen Bilgisi Öğrencilerin Sindirim Sisteminde Yer Alan Organlarla İlgili Kavram Bilgisi Fen bilimleri eğitiminde son yıllarda kavram bilgisi, kavram bilgi eksikliklerini saptamaya, kavramların araştırılmasına önem verilmektedir. Türkiye'de okutulan fen bilimleri ders müfredatlarında yer alan sindirim sistemi konusu ile ilgili kavram bilgi eksikliklerini vardır. Bu araştırmanın amacı: iki okulun 6, 7 ve 8. sınıf fen bilimleri dersi müfredatında yer alan sindirim sistemi konusunu gören öğrencilerin oluşturduğu bir örneklemde sindirim sistemi konusundaki organların kavram bilgi eksikliklerini araştırmaktır. Çalışmanın örneklemini Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde 2018-2019 eğitim-öğretim yılında eğitim gören iki okulda 490 öğrenci oluşturmaktadır. Bunların 254 kız, 236 erkek öğrenciden oluşmaktadır. 6, 7 ve 8. sınıf tüm öğrencilere on tane sindirim sistemi organının yerleştirildiği insan vücudu resmi verilmiştir. Boşluklara sindirim sistemi organlarının isimleri yazılması istenmiştir. İkinci aşamada öğrencilerin verdikleri cevaplardan emin olup-olmadıklarını soran bir soru oluşturulmuştur. Araştırmadan elde edilen nicel veriler SPSS programında, frekans, yüzde, ilişkisiz örneklem için Tek Yönlü ANOVA ile incelenmiştir. Ayrıca nitel veriler için betimsel analiz yapılmıştır. Sonuçlar doğrultusunda değerlendirmelerde bulunulmuş, yorumlar yapılmış ve gelecekteki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur. Araştırmanın bulgularında elde edilen sonuç ise, Sindirim sistemi organlarının 6. sınıf öğrencilerin daha az bilgiye sahip olması 8. sınıfa doğru gidildikçe öğrencilerin bilgilerindeki eksikliklerin giderildiği gözlemlenmesi beklenirken belli organlarda her sınıf seviyesinde öğrenmenin olmadığı, kavram bilgi eksikliği görülmüştür. Öğrencilerin büyük bir bölümü safra kesesi ve pankreas organları ile ilgili bilgi eksiklikleri vardır sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
6^Th,7^Th And 8^Th Grade Science Students' Conceptual Knowledge About Organs In The Digestive System Lateys, it has been attached great importance to conceptual knowledge, determination of deficiency of conceptual knowledge and research of concepts in sciences education. There is lack of conceptual knowledge about digestive system subject in the science curriculum taught in Turkey. The purpose of this research is to search lacks of conceptual knowledge about organs in digestive system in the sampling which is generated by students who study subject of digestive system in the science curriculum of 6^th,7^th and 8^th grades of two schols. 490 students, who get an education at two schools in 2018-2019 academic year in Yenimahalle district of Ankara, form the sampling of study.participants of this study are composed of 254 females and 236 males. Ten pictures of human body on which digestive system is placed are given to all students from 6^th,7^th and 8^th grade. It is requested to write down the names of digestive system organs in the blank spaces. In the second process, a question, asking whelom research are examined with one-way ANOVA in SPSS program for frequency, percentage and irrelevant sampling. Also, descriptive analysis is done for qualitative data. Evaluations and comments have done based upon the results and suggenstions have been offered for the next studies. In the light of results obtained, it is concluded that 6^th grade students have less knowledge about organs of digestive system. It has been expected to observe making up the lack of knowledge of students as they go to the 8^th grade. But it has been seen that learning about some organs doesn't happen at every class level and there has been lack of conceptual knowledge. It is concluded that a large number of students have lack of knowledge about organs which are gallbladder and pancreas.