Beliren yetişkinlikte algılanan ebeveynlik tutumları ve duygusal yeme arasındaki ilişkide benlik saygısının aracı rolü
The mediating role of self-esteem in the relationship between perceived parenting attitudes and emotional eating in emerging adulthood
  1. Tez No: 981585
  2. Yazar: BAŞAK AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan ebeveynlik biçimleri, Benlik saygısı, Duygusal yeme, Klinik psikoloji, Perceived parenting styles, Self esteem, Emotional eating, Clinical psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, algılanan ebeveynlik tutumları ile duygusal yeme davranışı arasındaki ilişkide benlik saygısının aracı rolünü incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada örneklemi oluşturan bireylerin beliren yetişkinlik döneminde bulunmaları, bu dönemin psikolojik açıdan duyarlılık içermesi ve yeme davranışlarıyla ilişkili duygusal süreçlerin bu evrede ortaya çıkma ihtimali nedeniyle önemli görülmüştür. Araştırmada, beliren yetişkinlik döneminde ebeveynler tarafından sergilenen tutumların bireyin benlik gelişimi ve duygusal işleyişi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Veri toplama sürecinde Young Ebeveynlik Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Duygusal Yeme Ölçeği kullanılmış; elde edilen nicel veriler IBM SPSS 27 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular, özellikle duygusal olarak yoksun bırakan, sömürücü/istismarcı ve değişime kapalı ebeveynlik tutumlarının benlik saygısı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını göstermiştir. Düşük benlik saygısına sahip bireylerin ise duygusal yeme davranışına daha yatkın oldukları saptanmıştır. Buna karşılık, demokratik ebeveynlik tutumlarının yüksek düzeyde benlik saygısı ile ilişkili olduğu ve bu durumun duygusal yemeye karşı koruyucu bir faktör olarak işlev gördüğü belirlenmiştir. Yapılan aracılık analizleri, benlik saygısının, algılanan ebeveynlik tutumları ile duygusal yeme arasındaki ilişkide kısmi bir aracı değişken rolü üstlendiğini desteklemiştir. Bu sonuçlar, algılanan ebeveynlik tutumlarının bireylerin yeme davranışları üzerindeki doğrudan ilişki olduğunu; benlik saygısının ise bu ilişkideki dolaylı etkileri belirlemede kritik bir bileşen olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the mediating role of self-esteem in the relationship between perceived parenting attitudes and emotional eating behavior. The participants in the study were individuals in emerging adulthood, a period considered important due to its psychological sensitivity and the likelihood of emotional processes related to eating behavior emerging during this stage. The study evaluated the effects of parental attitudes exhibited during emerging adulthood on the individual's self-development and emotional functioning. The Young Parenting Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale, and Emotional Eating Scale were used in the data collection process, and the quantitative data obtained were analyzed using IBM SPSS 27. The findings showed that parenting attitudes that are emotionally neglectful, exploitative/abusive, and resistant to change have negative effects on self-esteem. It was also found that individuals with low self-esteem were more prone to emotional eating behavior. In contrast, democratic parenting attitudes were found to be associated with high levels of self-esteem, and this was determined to function as a protective factor against emotional eating. Mediation analyses supported the notion that self-esteem plays a partial mediating role in the relationship between perceived parenting attitudes and emotional eating. These results indicate that perceived parenting attitudes have a direct relationship with individuals' eating behaviors, while self-esteem is a critical component in determining the indirect effects of this relationship.