Örgütlerde algılanan resmi olmayan iletişim, güven ve şeffaflık kültürünün örgüt içi iletişim üzerindeki etkisinin incelenmesi
Informal communicati̇on which is perceived at organization, research of the impact of trust and transparency culture on the organi̇zational communication
  1. Tez No: 646393
  2. Yazar: BURÇE TÜRKSEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY DEMİRALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: iletişim, örgütsel iletişim, şeffaflık, güven, dedikodu ve söylenti, communication, organizational communication, transparency, trust, scuttlebutt
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Toplumsal yaşamda var olmamız, üretebilmek ve tüm bunları davranışlara dönüştürebilmek ancak iletişim süreciyle gerçekleşmektedir. Bu iletişim sürecinin en karmaşık olanı ise;“örgütsel iletişim”dir. Bir örgütün başarısı ve gelişimi çalışanlarının örgüt amaçlarının ve hedeflerinin bilincinde olmaları ile ilişkilidir. Örgütsel iletişim çalışanlar arasında koordinasyonu sağlarken, aynı zamanda çalışanların bireysel amaçları ile örgütün amaçlarının paralellik göstermesi yönünde mesajlar içermektedir. Örgütsel iletişimde her ne kadar resmi iletişim kanalları kullanımına olanak sağlasa da, örgüt içerisinde çalışanlar bu yapı içerisinde resmi olmayan iletişim kanallarına da başvurmaktadır. Bu çalışma örgütsel iletişimde açığa çıkan resmi olmayan iletişimi, insanlar arası ilişkilerde büyük önem taşıyan işletmeler açısından da oldukça değer kazanan güven kavramını, bu süreçte de kurumlardaki şeffaflığın örgütsel iletişim açısından önemini ortaya koymayı amaçlayan ve bir saha çalışmasıyla desteklenen bir araştırmadır. Çalışmada bir tekstil işletmesindeki çalışanlara uygulanan anket çalışması ile bu çalışanların örgütsel iletişim içerisindeki şeffaflık, dedikodu ve güven kültürlerinin belirlenerek, aralarındaki nedensellik ilişkilerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Yapılan araştırmanın sonucu olarak örgütsel iletişim, şeffaflık, güven ve dedikodu arasında anlamlı bağlantılar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our existence in social life, being able to produce and transforming all of these into behaviors is occured only through the communication process. The most complex of this communication process is;“organizational communication”The success and development of an organization is related to the awareness of the organization's goals and objectives. While Organizational communication ensures coordination among employees, it also contain messages to ensure that the objectives of the organization are in live with the individual goals of the employees Although it enables the use of official communication channels in organizational communication, employees within the organization also apply to informal communication channels within this structure. This study is a research braced by a field study aiming to reveal the informal communication that emerged in organizational communication, the concept of trust, which gains great value in businesses that have great importance in human relations, and the importance of transparency in organizations in this process, in terms of organizational communication.In this study, it is aimed to determine the transparency, scuttlebutt and trust cultures of these employees in organizational communication, and to reveal the causality relationships between them by means of a survey study applied to employees in a textile enterprise.As a result of the research, meaningful connections were determined between organizational communication, transparency, trust and scuttlebutt.