Blokzinciri teknolojisinin tekstil sektörüne getirdiği yenilikler
Innovations brought to textile sector through blockchain technology
- Tez No: 646395
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ GÜNALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Blokzinciri, Blokzinciri Teknolojisi, Tedarik Zinciri, İzlenebilirlik, Tekstil, Blockchain, Blokchain Technology, Supply Chain, Traceability, Textile
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Blokzinciri teknolojisi işlemlerin şeffaflık ile izlenebilirliğini sağlayan doğrulanmış, değiştirilemeyen, kalıcı ve güvenli bir dijital hesap defteri teknolojisidir. Bu teknoloji akıllı sözleşmelerin kullanılmasıyla aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak taraflarda arasındaki güveni arttırmaktadır. Dağıtık, şifrelenmiş ve kurcalanamaz özellikleriyle birçok farklı sektörde kullanım potansiyeline sahiptir. Bu tezde; blokzinciri teknolojisi, bu teknolojinin kullanıldığı sektör uygulamaları, tedarik zinciri izlenebilirliğin önemi, blokzinciri teknolojisinin tedarik zincirinde şeffaf ve güvenli izlenebilirliğin uygulanmasına yönelik sağlayacağı katkılar ve uygulama örnekleri araştırılmıştır. Tekstil sektöründe faaliyet göstermekte olan bir üretim işletmesinde müşteri siparişine ait ham kumaş ve iplik tedarik sürecinin blokzinciri teknolojisi ile izlenebilirliği incelenerek bu yeni teknolojinin sağlayacağı faydalar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Blockchain technology is a verified, unchangeable, permanent, and secures digital ledger technology that transparently ensures traceability of transactions. This technology increases trust between parties by eliminating the need for mediators by using smart contracts. It has the potential to be used in many different sectors when its distributed, encrypted, and tamper-proof features. In this thesis; blockchain technology, sector applications that use this technology, the importance of traceability in the supply chain, the contributions and application examples of blockchain technology for the implementation of transparent and safe traceability in the supply chain have been investigated. The benefits of this new technology were evaluated by investigating traceability with blockchain technology in raw fabric and yarn supply process which belongs to the customer's order in a manufacturing company that is operating in the textile sector.