How organizational culture affect the innovativeness of firms in Djibouti
Nasıl organizasyon kültürü Cibuti'deki firmaların yenilikçiliğini etkilemektedir
- Tez No: 646414
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, örgütkültürü, firmaperformansıveyenilikçilik, Culture, organizational culture, firm performance, and innovativeness
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Genel amaç, örgüt kültürünün Cibuti'de ki firmaların yenilikçiliğini nasıl etkilediğini incelemektir. Bununla birlikte, çalışma özellikle örgütsel kültürün Cibuti'deki firmaların yenilikçiliği üzerindeki etkisini araştırdı; örgüt kültürü ve Cibuti'deki firmaların yenilikçilik arasındaki ilişkiyi belirledi; örgüt kültürü ve yenilikçiliğin firmaların Cibuti'deki performansları üzerindeki etkisini incelemişlerdir. Popülasyonun seçilen unsurlarından elde edilen buçalışmada birincil verikaynakları kullanılmıştır. Araştırmada tahmin teknikleri olarak Pearson korelasyonu ve regresyon analizi kullanılmıştır. Regresyon sonucu örgütsel kültürün firma performansı üzerinde olumlu ve önemli bir etkisi olduğunu ortaya koydu, inovasyonun firma performansı üzerinde olumlu ve önemli bir etkisi olması, yani, inovasyondaki bir birimartış örgütün firma performansını artıracaktır, Örgütiçi adhocracy, firma performansı üzerinde olumlu ve anlamlı bir etki gösterirken. Kullanılan yönteme dayanarak, çalışmanın bulguları örgütsel kültürün performansın en büyük itici gücü olduğu ve örgüt kültürünün çalışanları her zaman yenilikçi olmaya motive ettiği sonucuna varmıştır. Ayrıca, yenilikçilik organizasyonel kültürü teşvik eder ve rakipleri arasında koruma sağlar ve çoğu firma dış araçlardan ziya de içerideyen fikirler üretir ve yönetimin çalışanları daima yenifikirler yaratmaya ve kurum kültürü hakkında kararvermeye teşvik ettiğine karar verdi.
Özet (Çeviri)
The broad objective is to examine how organizational culture affect the innovativeness of firms in Djibouti.However, the study specifically investigated the impact of organizational culture on innovativeness of firms in Djibouti; determined the correlation between organizational culture and innovativeness of firms in Djibouti; and examined the impact of organizational culture and innovativeness on firms' performance in Djibouti.Primary sources of data were used in this study which were sourced from the selected elements of the population. Pearson correlation and regression analysis were used as the estimation techniques in the study. The regression result depicted that organizational culture has a positive and significant impact on firm performance, innovation has a positive and significant impact on firm performance, that is, a unit increase in innovation will increase the firm performance of the organization, while adhocracy in organization exhibits a positive and significance impact on firm performance. Based on the method used, the findings of the study concluded that organizational culture is regarded as the major driver of performance and the culture of the organization motivates employees to be innovative at all time. Also, innovativeness promotes organizational culture and gives hedge among its competitors and most firms generate new ideas internally rather than external means and agreed that management always motivate the employees to create new ideas and to make decision on organizational culture.