Sosyoekonomik bakımdan dezavantajlı öğrencilerin fen ve matematik başarıları ile koruyucu faktörler arasındaki ilişki
The relationship between the protective factors and science and mathematics achievements of the socioeconomically disadvantaged students
  1. Tez No: 646457
  2. Yazar: EVREN OSMAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAŞA YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, bilişsel esneklik, fen ve matematik eğitimi, okula bağlanma, psikolojik sağlamlık, sosyal destek, sosyoekonomik durum, Academic achievement, cognitive flexibility, psychological resilience, school attachment, science and mathematics education, social support, socioeconomic status
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, koruyucu faktörlerle sosyoekonomik bakımdan dezavantajlı durumda olan ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin fen ve matematik dersi akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ve ilişkisel tarama türündendir. Araştırmanın örneklemi, Doğu Anadolu'nun küçük ölçekli bir ilinin merkez ilçesinde, 12-13 yaşları arasındaki ortaokul sekizinci sınıfta öğrenim gören 250 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri; sosyal destek, okula bağlanma, bilişsel esneklik ve psikolojik sağlamlık ölçekleri ile ölçek uygulanan öğrencilerin fen ve matematik dersleri yedinci sınıf yılsonu akademik başarı notlarından oluşmaktadır. Pearson Korelasyon Katsayısına göre yapılan analiz sonucunda; okula bağlanma, sosyal destek ve bilişsel esneklik ile öğrencilerin fen ve matematik başarı notları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır. Psikolojik sağlamlık ölçeği ile fen bilimleri ve matematik başarı notları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Literatürdeki benzer konularda gerçekleştirilmiş olan çalışmaların sonuçlarıyla, yapılan çalışmanın sonuçlarının uyum gösterdiği görülmektedir. 2020, 106 Sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between some protective factors and the academic achievement on science and mathematics classes of socioeconomically disadvantaged eighth grade students. The research was conducted with the quantitative research method is one of the associative scanning models and the correlational research type. The sample of study takes 250 students between the ages of 12-13 that study in the eighth grade in a small province in Eastern Anatolia. Research data were gathered via school attachment, cognitive flexibility, psychological resilience and social support scales and students' seventh grade science and matematics achievement scores. As a result of the analysis made in compliance with the Pearson Correlation Coefficient; there was a positive significant correlation between school attachment, social support and cognitive flexibility protective factors and students' science and mathematics achievement scores. There was no significant relationship between the psychological resilience scale and science and mathematics achievement scores. It has been observed that the results of this study match with the results of the studies conducted on similar subjects in the literature. 2020, 106 Pages