Kur'an'a göre huzurlu hayatın temel ilkeleri
The fundamental principles of peaceful life as stated in the Quran
- Tez No: 646469
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, Huzurlu Hayat, İlke, Qur'an, Tafsir, Peaceful Life, Principle
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
İnsanın dünya ve ahiret huzurunu konu edinen bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın giriş bölümünde; çalışmanın konusu, önemi, amacı, metodu ve araştırmanın kaynakları ele alındı. İnsanın huzur ve saadeti sadece Kur'an'da geçmemekte, diğer din ve inançlarda da önem arz ettiği için birinci bölümünün ilk kısmında diğer din ve inançlarda huzurlu yaşam konusu ele araştırıldı. Birinci bölümünün ikinci kısmında sekîne ise kavramının lügat ve terim anlamı, Kur'an'da kullanılışı, huzurla olan bağlantısı ve sekîne kavramına yakın ve zıt anlam ifade eden bazı kavramlar ele alındı. İkinci bölümde ise Kur'an'a göre huzurlu bir hayat için gerekli olan ilkeler genel anlamda ele alındı. İkinci bölümün ilk kısmında huzurlu yaşamı sağlayan etkenlerden; inanç, ibadet, sosyal, maddi ve diğer etkenler ayrıntıya çok girilmeden Kur'an ve tefsir eksenli olarak işlendi. İkinci bölümün ikinci kısmında ise, insanın huzur ve saadetine engel teşkil eden inanç ve ahlakla ilgili bazı ilkeler araştırıldı.
Özet (Çeviri)
Qur'an has suggested a number of principles for people to ensure peace in the world and the hereafter. Building a society that complies with these principles will ensure happiness in the world and in the hereafter. For this reason, we prepared our work in order to determine these principles. This study, which deals with the peace of human in the world and the hereafter, consists of an introduction and two parts. In the introduction part of the study, the subject of the study, importance, purpose, method and resources of the study were discussed. The peace and happiness of human is not only mentioned in the Qur'an. Peaceful life in other religions and beliefs was investigated in the first part of the first section, as it is also important for other religions and beliefs. In the second part of the first section, the lexicon and term meaning of the concept of sakina, its use in the Qur'an, its connection with peace, and some concepts that are related close and opposite to the concept of sakina were discussed. In the second part, the principles necessary for a peaceful life according to the Qur'an were discussed in general terms. In the first part of the second section, many factors related to belief and worship were covered in detail. In the second part of the second section, some principles related to belief and morality that prevent human peace and well-being were explored.