Pornografik materyal tüketimi ile toplumsal cinsiyet rolleri ve şiddete yönelik tutumların ilişkisi
The relationship between the consumption of pornographic materials and attitudes towards gender roles and violence
- Tez No: 646468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Pornografi, toplumsal cinsiyet, radikal feminizm, hegemonik erkeklik, şiddet, Pornography, gender, radical feminism, hegemonic masculinity, violence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada radikal feministlerin“porno endüstrisinin temel tüketicisinin erkek olduğu”iddiası sınanarak; bununla birlikte pornografik materyal tüketicilerinin, pornografik materyaller ve pornografik materyal tüketicileri ile ilgili tutumları, cinsellik ve şiddet algıları ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yönelik tutumları incelenmiştir. Araştırma 18 yaş üstündeki 202 kişiyi kapsayan anket aracılığıyla yürütülmüştür. Etik değerler gözetilerek 18 yaşın altındaki kişiler araştırmaya dâhil edilmemiştir. Cinsel yönelim farkı gözetmeksizin herkes araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırmada, radikal feministlerin pornografiye karşı çıkmalarının ana sebepleri çerçevesinde, eleştirel erkeklik çalışmalarına atıfta bulunularak, pornografik materyal tüketicilerinin cinsellik, pornografi, şiddet ve fantezi hakkındaki görüşleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the claim made by the radical feminists“the basic consumers of the pornographic industry is the men”is examined. Furthermore, the views of the pornographic material consumers on pornographic materials and the consumers of the pornographic materials, consumptions of sexuality and violence as well as attitudes towards gender roles are analyzed. The survey is carried out among 202 participants, all are above 18 years old. No one under 18 is involved in the survey due to ethic values and concerns. Anyone regardless of their sexual orientations is included in the survey. In the study, based on the main reasons of radical feminists against pornographic materials, the views of pornographic material consumers on pornographic materials, sexuality, violence and fantasy is analyzed referring to critical masculinity studies.