Hastane enfeksiyonlarının ekonomik yükü: Sivas Numune Hastanesi örneği
Economic burden of the hospital infections: sample of Sivas Numune Hospital
- Tez No: 646473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM BEYAZIT GÜLHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Sağlık Yönetimi, Hospitals, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hastane enfeksiyonu, hastane enfeksiyonu maliyetleri, hastane enfeksiyonu ve yatış günü, Hospital infection, hospital infection costs, hospital infection and hospitalization day
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Hastane enfeksiyonu hastanelerde maliyetleri, mortaliteyi ve kalış süresini artıran önemli bir nedendir. Bu çalışma cerrahi, dahili ve yoğun bakım kliniklerindeki erişkin hastalarda ortaya çıkan hastane enfeksiyonlarının maliyetlerini ve Sosyal Güvenlik Kurumuna getirdiği ilave ekonomik yükü belirlemek ve bunların kliniklere, tanılara ve başvuru tiplerine göre karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma tanımlayıcı tipte retrospektif bir araştırmadır. 2018 yılında Sivas Numune Hastanesi cerrahi, dahili ve yoğun bakım kliniklerinde hastane enfeksiyonu gelişen 149 vaka araştırma kapsamına alınmıştır.“Enfeksiyon Sürveyansı Takip Formu”ndaki verilerde vakalara ait yatış günü, ilaç, laboratuvar, radyoloji, konsültasyon ve toplam maliyetler hesaplanmıştır. İstatistiksel analizlerde bağımsız iki grup için Mann-Whitney U, ikiden fazla grup için Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Hastaların yaş ortalaması 72'dir. Hastaların %93.3'ünde hastane enfeksiyonunun hastanede yatış döneminde geliştiği ve %52.4'ünün hastane enfeksiyonu nedeniyle exitus oldukları belirlendi. Ana tanı ve hastane enfeksiyonu olarak birlikte SGK'ya fatura edilen toplam maliyet 9.558.482 TL iken, sadece hastane enfeksiyonu toplam maliyeti 3.000.177 TL'dir. Hasta başına ortalama maliyet 64.150 TL iken, sadece hastane enfeksiyonu ortalama maliyeti 20.135 TL olarak tespit edilmiştir. Hastane enfeksiyonları hastane maliyetlerini %45.7 oranında artırmış, yaklaşık olarak 1.5 katına çıkarmıştır. Toplam yatış gün sayısı 6.683 gün iken, sadece hastane enfeksiyonuna bağlı toplam yatış gün sayısı 2.894 gündür. Hasta başına ortalama yatış gün sayısı 44 gün iken, sadece hastane enfeksiyonuna bağlı yatış gün sayısı ortalama 19 gündür. Hastane enfeksiyonları hastane yatış gün sayısını %76.4 oranında artırmış, yaklaşık olarak 1.8 katına çıkarmıştır. Yoğun bakım klinikleri, acil servisten başvurup kliniklere yatanlar ve ASYE tanısı olan bu gruplardaki maliyet, diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi üzerinde hastane enfeksiyonu maliyet analizleri için hastane enfeksiyonu tedavisi ve takibine yönelik her türlü maliyet ve girişimlerin kaydedileceği veri giriş modülü oluşturulmalıdır. Önlenebilir olan hastane enfeksiyonlarının insan sağlığı ve maliyetler üzerindeki öneminin farkındalığına yönelik sağlık çalışanlarına daha etkin geri bildirim ve eğitimler sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Hospital infection is a major cause of increasing costs, mortality and length of stay in hospitals. The aim of this study was to determine the costs of hospital infections in adult patients in surgical, internal and intensive care clinics and its additional economic burden on the Social Security Institution and to compare them according to clinics, diagnoses and application types. This study is a retrospective study of descriptive type. In 2018, 149 cases of hospital infection developing in the surgical, internal and intensive care clinics of Sivas Numune Hospital were included in the research. In the data in the“Infection Surveillance Follow-up Form”, hospitalization day, medicine, laboratory, radiology, consultation and total costs were calculated for the cases. The Mann-Whitney U test was used for two independent groups and Kruskal Wallis-H test was used for more than two groups in statistical analysis. The average age of the patients is 72. It was determined that 93.3% of patients had hospital infection during their hospitalization period and 52.4% had exitus due to hospital infection. While the total cost billed to SSI as hospital infection and the main diagnosis was 9.558.482 TL, the total cost of hospital infection alone was 3.000.177 TL. While the average cost per patient was 64.150 TL, the average cost of hospital infection alone was 20.135 TL. Hospital infections increased hospital costs by 45.7%, approximately 1.5 times. While the total number of hospitalization days is 6.683 days, the total number of hospitalization days due to hospital infection alone is 2.894 days. While the average number of hospitalization days per patient is 44 days, the average number of hospitalization days due to hospital infection alone is 19 days. Hospital infections increased the number of hospital inpatient days by 76.4%, approximately 1.8 times. The cost in intensive care clinics, those admitted from the emergency service to the clinics and those diagnosed with ASYE was found to be significantly higher compared to other groups. For cost analysis of hospital infection, a data entry module should be formed on the Hospital İnformation Management System where all costs and entries for hospital infection treatment and follow-up will be recorded. More effective feedback and training can be provided to health care professionals for awareness of the importance of preventable hospital infections on human health and costs.