Yıldız güreşçilerde gövde stabilitesi, denge ve fonksiyonel hareketlilik düzeyi ile güreş performansı arasındaki ilişki
The relationship of wrestling performance and core stability, dynamic ballance, functional movement in cadet wrestlers
  1. Tez No: 646484
  2. Yazar: ERDİ ALPER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İPEK EROĞLU KOLAYİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güreş, Performans, Fonksiyonel hareket, Gövde stabilitesi, Denge
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı Yıldız güreşçilerde güreş performansının gövde stabilitesi, dinamik denge ve FHA testi değerleriyle ilişkisini gözlemektir. Çalışmaya 33 erkek güreşçi (Xyaş:16±0,85 yıl; Xspor yaşı:3,5±1,5 yıl; XBoy:174,6±8,8cm; XV. Ağırlığı:69±17,8) katılmıştır. Katılımcıların güreş performansı Özel Judo Uygunluk Testi ile, Gövde stabilitesi gövde fleksiyon, lateral köprü ve gövde ekstansiyon testleri ile Dinamik denge performansı superior, medial ve inferior yönde üst ekstremitede ve alt ektremite için anterior, posteromedial ve postero lateral yönde Y denge Testi ile değerlendirilmiş ve fiziksel yeterlilikleri FHA ile belirlenmiştir. Güreş performansı ile gövde stabilitesi arasında Gövde Fleksiyonu (r= -0,685; p=0,000) Gövde Ekstansiyon Testi (r=-0,681; p=0,000); Lateral Köprü Sağ (r= -0,629; p=,000) Sol (r=-0,629; p=0,000) olmak üzere negatif kuvvetli ilişki olduğu gözlenmiştir. Fiziksel yeterlilikleri ile ilişkilendirildiğinde güreş performansı ve FHA sonuçları arasında (r=-0,761; p=0,000) negatif yönlü kuvvetli ilişki bulunmuştur. Güreş performansı ve üst ekstremite Y dengi sonuçları arasında Kompozit skor (sağ r=-0,34; p=0,04), (sol -0,455; r=0,008) olmak üzere negatif yönlü zayıf ilişki olduğu gözlenmiştir. Alt ekstremite Y denge testi sonuçlarına göre güreş performansı ile kompozit skor arasında anlamlı ilişki olmadığı yalnızca sağ ve sol bacak postero medial yönde (sağ: r= -,355; p=0,043; sol: r=-0,382; p=0,028) negatif yönlü zayıf bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak yıldız güreşçilerde gövde stabilitesi ve fiziksel yeterlilikleri arttıkça güreş performasının iyileştiği gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to observe the relationship between wrestling performance and core stability, dynamic balance, functional movement. 33 male cadet wrestlers (( Age:16±0,85 year; Sport age:3,5±1,5 year; Height:174,6±8,8cm; Weight:69±17,8kg) was joined the study. Wrestling performance of the participants was evaluated by Special Judo Fitness Test (SJFT), core stability was evaluated with trunk flexion (TF), side bridge (SB), and trunk extension tests (TE). Dynamic balance evaluated by Y balance test lower (LQ-YBT)and upper quarter (UQ-YBT). Lastly, functional movement was evaluated by Functional Movement Screening (FMS). There was strong negative relationship between wrestling performance and core stability tests; TF (r= -0,685; p=0,000), TE (r=-0,681; p=0,000), SBright (r= -0,629; p=,000) and SBleft (r=-0,629; p=0,000). According to functional movement, wrestling performance was related with FMS values in a strong negative level (r=-0,761; p=0,000). Wrestling performance was related with UQ-YBT composit score (right r=-0,34; p=0,04), (left -0,46; r=0,008) in weak negative correlation level. There was no relationship between wrestling performance and LQ-YBT composit scores, but only weak negatif corelation in posteromedial direction in both leg (right: r= -,355; p=0,043; left: r=-0,382; p=0,028). As a result; when core stability and functional movement levels increase wrestling performance is affected positively in cadett wrestlers.