Dilsiz kaval eğitimine yönelik metodolojik bir çalışma
A methodological work on shepherd's pipe training
- Tez No: 646483
- Danışmanlar: PROF. EROL DERAN, ÖĞR. GÖR. MEHMET YÜCEL PAŞMAKÇI
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Dilsiz Kaval, Dilsiz Kaval Eğitimi, Metot, Çalgı Eğitimi, Türk Halk Müziği Çalgıları, Shepherd's Pipe, Shepherd's Pipe Training, Method, Instrument Training, Turkish Folk Music Instruments
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, dilsiz kaval çalgısı eğitimine yeni başlayacak olan bireyler temel alınmıştır. Ülkemizde çalgı eğitimi genelde usta çırak ekseninde ilerlese de metotlu bir çalışma bilimsel eğitimin bir gereğidir ve kurallı öğrenmeyi içerir. Çalgı eğitiminde amaca ulaşmak sistemli bir çalışma ve doğru metotların uygulanması ile gerçekleşir. Bu çalışma Türk halk müziği nefesli çalgıları içinde önemli bir yere sahip olan dilsiz kaval çalgısının tanıtılması, başlangıç ve orta seviyede öğretim tekniklerinin sistematik bir şekilde ortaya konmasını içeren bir metot önerisidir. Alana ait literatür taraması yapılmış, elde edilen kaynaklardan araştırmanın amacına uygun bilgiler göz önünde bulundurulmuş ve rapora eklenmiştir. Çalışma sırasında çeşitli değişkenler üzerinde durulmuş ve bunların öğrenci başarısına etkileri dikkate alınmıştır. Araştırma raporunun giriş bölümünde Türk halk müziği nefesli çalgıları ve özellikle kaval ailesi hakkında açıklamalı bilgilere yer verilmiştir. Dilsiz kavalın eğitiminde karşılaşılan problemler ve çözüm yolları konusuna önerilerde bulunulmuştur. Eğitime başlamadan önce, temel çalışmalar başlığı altında kazanılması gereken genel bilgiler, teknikler ve çalışma yöntemleri konusunda bilgiler verilmiştir. Metot içerisinde kullanılan sözlü-sözsüz tüm eserler dilsiz kaval çalgısının çalımına adapte edilerek bir sistem içerisinde verilmeye çalışılmıştır. Metot çalışması 14'er haftalık toplam 3 periyot olarak hazırlanmıştır. 1. Periyotta, düz, temiz ses çıkarma ve parmak yerlerinin öğrenilmesi, uygun etüt ve eserler üzerinde, vibrato tekniği, bağlı üfleme, tekrar işaretleri, parmak ve nefes vurgusu kazanımları verilmiştir. 2. Periyotta, seçimli perde kullanımı, (seslerde kademe tercihi) farklı usuller içeren etüt ve eserler üzerinde usul ve metronom değişikliklerinin kazanımı, tercihli seslerin (üfleme şiddeti ile farklı kademelerden aynı sesin kullanımı) kullanım şekilleri, tiril, senkop, mordan, glissando, triole, nüans ve gürlük ifadelerinin kullanımlarının kazanımını sağlamak hedeflenmiştir. 3. Periyotta, Türk halk müziğindeki farklı dizilerdeki eser ve etütler üzerinde, dilsiz kaval çalgısı çalımına adapte edilerek repertuar kazanımı hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on the beginner learners of Shepherd's Pipe training, in particular. A methodological work requires a technical learning for the sake of scientific education unlike the one carried on master-apprentice relationship mostly, in Turkey. An accomplished instrument training could be well-acquirable trough systematic work using the appopriate methods. This research mainly aims to introduce Shepherd's Pipe, which is one of the important wind instruments in Turkish folk music, and to suggest a method of a systematic education for beginner and mid level learners, as well. A careful research on the field was done and essential resources were sorted out and written down on the report. In the meantime, various changes and their effects on the learners' success were taken into consideration. The introduction of the report contains the wind instruments in Turkish folk music, Shepherd's Pipe particularly. The wind instruments and detailed information about the pipe family appear in the introduction part. Additionally, suggestions on the solutions to the outcoming obstacles during training process can be seen, as well. Essential information, suitable technics and training methods are given at Basic Education Level, prior to the training session. Verbal or non-verbal, all works/pieces used in this method are adapted for Shepherd's Pipe beforehand and taught in coordination. The method has been prepared for a total 3 periods of 14 weeks each. First period requires clean and flat sound acqusition and finger positions, besides the vibration technics, bounded blowing, repeat mark, finger and breathe accents are practised on carefully and appopriately chosen pieces. Second period aims the use of selective note,(stage preference in notes),the acqusition of rythm and metronome changes in the pieces of different rythms, the ways of using elective notes (the same note at different stages by intense blowing) and the use of some technics such as: trill, syncope, mordan, triole, glissando, nuance and volume. Third period aims to compose a repertoire adapted for Sheperd's Pipe from different scales and etudes in Turkish folk music.