İlkokul 4.sınıf düzeyinde ev ödevi tekniğine ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Examining the opinions of students and teachers on homework technique at primary school 4th grade level
- Tez No: 646500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, Öğrenci, İlkokul, Ev Ödevi, Classroom Teacher, Student, Primary School, Homework
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4.sınıf düzeyinde ev ödevi tekniğine ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşlerini onların bakış açıları açısından ortaya koymaktır. Belirlenen amaca uygun olarak nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen bu araştırma fenomenoloji ve durum çalışması deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında İstanbul'un 8 farklı ilçesinde ilkokul 4. sınıfta öğrenimini sürdüren 90 öğrenci ve 30 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri 2019 yılı Şubat ayında araştırmacı tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları gerçekleştirilmiş olan yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz ve içerik analizi tekniği kullanılarak ulaşılan bulgular yüzde ve frekans değerleri ile tablolar halinde sunulmuştur. Araştırmada ev ödevi tekniği konusunda öğrencilerin ve öğretmenlerin genellikle olumlu görüşlere sahip olduğu fakat ev ödevi sürecinde kontrol, aile desteği, çevre koşulları ve çalışma ortamı noktasında zaman zaman çeşitli sorunların yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenciler ve öğretmenler ev ödevi çalışmalarının gerekli ve akademik başarı için önemli olduğunu, ev ödevi performansına ilişkin cinsiyet faktörünün belirleyici olmadığı, ilkokul döneminde özellikle aile desteğinin belirleyici olduğu; ev ödevi verilirken genellikle kazanımlara ve seviyeye uygun olmasına dikkat edildiğini belirtirken öğrencilerin ise genellikle eğlenceli, resimli, kısa ve kolay ödevler istediği sonuçları elde edilmiştir. Çalışmada öğretmenler, öğrencilere ev ödevine ilişkin olumsuz algı yerine günlük hayatın parçası şeklinde düşünmelerini; ev ödevi çalışmalarına ilişkin ebeveynlerin öğrencilere rehberlik etmesi gerektiğini; ev ödevi verilirken öğrencilerin yaş, seviye, eğlence ihtiyacı, hazırbulunuşluk, ilgi ve bireysel farklılıklarının göz önünde bulundurulmasını; işlenen konunun pekiştirilmesine ve akademik başarıya olumlu yönde katkı sağlayacak şekilde görevler verilmesine dikkat edilmesi konusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the opinions of students and teachers about homework technique at the 4th grade level in primary school from their point of view. This research, which was carried out with qualitative research method in accordance with the determined purpose, was carried out in phenomenology and case study design. The study group of the research consists of 90 students and 30 classroom teachers who continue their education in primary school 4th grade in 8 different districts of Istanbul in 2018-2019 academic year. The data of the research were collected in semi-structured interview forms developed by the researcher in February 2019, with validity and reliability studies. In the analysis of qualitative data, the findings obtained by using descriptive analysis and content analysis technique in analyzing qualitative data are presented in tables with percentage and frequency values. In the research, it has been concluded that students and teachers generally have positive opinions about homework technique, but there are some problems from time to time in the homework process in terms of control, family support, environmental conditions and working environment. Students and teachers are determined that homework studies are necessary and important for academic success, gender factor related to homework performance is not determinant, especially in primary school, family support is determinant; While homework is given attention to paying attention to the benefits and level, it is obtained that the students usually want fun, illustrated, short and easy homework. In the study, teachers think that students think as part of daily life instead of negative perception about homework; parents should guide students on homework work; taking into account the age, level, entertainment needs, readiness, interests and individual differences of the students while giving homework; Suggestions have been made to pay attention to reinforce the subject and to give duties in a positive way to academic success.