Mesleki doyumun örgütsel bağlılığa etkisi: Sınıf öğretmenleri üzerine bir çalışma (Hakkari örneği)
The effect professional satisfaction on organizational commitment: A study on class teachers (Hakkari example)
  1. Tez No: 646509
  2. Yazar: VEYSEL ERÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN DAVUT GÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki doyum, örgütsel bağlılık, sınıf öğretmeni, Job satisfaction, organizational commitment, classroom teacher
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin mesleki doyumlarının örgütsel bağlılığa etkisini incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Hakkâri il merkezinde görev yapan sınıf öğretmenlerine hazırlanan anketler dağıtılmıştır. Ankette kişisel bilgilerin yanında mesleki doyumu ölçmek için Kuzgun, Sevim ve Hamamcı (2005) tarafından geliştirilen“Mesleki Doyum Ölçeği”kullanılmıştır. Örgütsel bağlılığı ölçmek için Meyer ve Allen tarafından geliştirilen ve Türkçe çevirisi Wasti (2000) tarafından yapılan“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Hakkâri il merkezinde bulunan okullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise evreni oluşturan sınıf öğretmenleri arasında basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen sınıf öğretmenleri tarafından oluşturulmuştur. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 22.0 programında analiz edilmiş, bu sayede sınıf öğretmenlerinin mesleki doyum ve örgütsel bağlılık düzeyleri değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. İki ölçek arasındaki ilişki Pearson- momentler çarpımı korelasyon katsayısı kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin mesleki doyumlarının örgüt bağlılığı yordayıp yormadığını belirlemek için regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin mesleki doyum puanlarında cinsiyet, medeni durum ve memleket değişkenlerine göre fark yokken; yaş, istihdam tipi, mesleki kıdem, meslek seçimi değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılık puanlarında ise değişkenler açısından anlamlı farklılık görülmemiştir. Mesleki doyum ve örgütsel bağlılık arasında ise düşük düzeyde pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi sonucuna göre mesleki doyumun, örgütsel bağlılığın anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of classroom teachers' professional satisfaction on organizational commitment. Relational screening model was used in the research. Questionnaires prepared for class teachers working in the city center of Hakkari were distributed. In addition to personal information, the“Professional Satisfaction Scale”developed by Kuzgun, Sevim and Hamamcı (2005) was used in the survey. The“Organizational Commitment Scale”developed by Meyer and Allen and translated by Wasti (2000) was used to measure organizational commitment. The universe of the research consists of class teachers working in schools located in the city center of Hakkari. The sample of the study was formed by the class teachers selected according to the simple random sampling method among the class teachers who make up the universe. The data obtained from the questionnaires were analyzed in the SPSS 22.0 program, thereby evaluating the teachers' professional satisfaction and organizational commitment levels. T-test and One Way Vary Analysis (ANOVA) were used to evaluate the data. The relationship between the two scales was determined using the Pearson-moments product correlation coefficient. In addition, regression analysis was conducted to determine whether teachers' professional satisfaction predicted organizational health. As a result of the researchstudy, there was no difference in the occupational satisfaction scores of classroom teachers according to gender, marital status and hometown variables; There was a significant difference in terms of age, employment type, professional seniority, and career choice variables. There was no significant difference in organizational commitment scores in terms of variables. A low level of positive correlation was found between professional satisfaction and organizational commitment. According to the regression analysis result, it was concluded that professional satisfaction is a significant predictor of organizational commitment.