Juvenil idyopatik artrit tanısı ile izlenen çocuk hastalarda bioaktif D vitamini düzeyi ve DVBP polimorfizmlerinin hastalık aktivitesi ve kemik mineral yoğunluğu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between bioactive vitamind level and DVBP polymorphisms with disease activity and bone mineral density in pediatric patients with juvenile idiopathic arthritis
  1. Tez No: 646520
  2. Yazar: ALİ AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇOMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bioaktif D vitamini, DVBP, JIA, Bioactive Vitamin D, DBP, JIA
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Juvenil idiyopatik artrit (JIA), çocukluk çağının romatizmal hastalıkları içerisinde en yaygın görülen, multifaktoriyal, çevresel ve genetik etkilerin bir arada olduğu kronik bir hastalık olduğu için özellikle uzun dönemde kemik sağlığının bozulması, anemi, malnütrüsyon gibi çeşitli sorunların nedeni olabilmektedir. Bu hastalarda hastalığın etkilerinden korunmak için egzersiz, iyi beslenme, D vitamini takviyesi gibi çeşitli önlemler ortaya atılmıştır. Özellikle son yıllarda D vitamini ve metabolitlerinin JIA gibi kronik hastalıklarda önemi daha fazla anlaşılmaya başlamıştır. Çalışmamızda JIA tanılı çocuklarda 25(OH)D vitamini, serbest D vitamini ve bioaktif D vitamini düzeylerinin, DVBP polimorfizimlerinin belirlenmesi, bunların hastalık aktivitesi ve kemik mineral yoğunluğu ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Kliniğimizde JIA tanısı en az 6 aydır takip edilen 89 çocuk ve 40 sağlıklı çocuk araştırmaya dahil edilerek, alınan serum örneklerinden total D vitamini, serbest D vitamini ve bioaktif D vitamini, kalsiyum, fosfor, alkelen fosfataz, albümin, D vitamini bağlayıcı protein (DVBP) düzeyleri uygun yöntemlerle belirlendi. DVBP genetik polimorfizmini incelemek amacıyla PCR yöntemi ile DNA'lar elde edildi ve kodlama bölgesindeki yaygın iki nükleotid değişikliği (rs4588 ve rs7041) için genotiplendirilerek GC varyantı açısından değerlendirildi. Hasta grubunda kemik mineral yoğunluğu lineer absorpsiyon yöntemi ile hastalık aktivitesi ise "Çocukluk Artriti Aktivite Ölçütü [Juvenil Arthritis Disease Activity Score (JADAS)] ile değerlendirildi. Araştırma grubunda yer alan 89 çocuk hastanın 50'si kız (%56,2), yaş ortalaması 11,76±3,51 (5-18) yıl, izlem süresi 45±29 ay, JADAS skoru 8 (0-40) idi. Hasta ve kontrol grupları arasında yaş ve cinsiyet dağılımı açısından farklılık yoktu. Kontrol grubunda JIA tanılı çocuklara göre bioaktif D vitamini düzeyi [23,89 nmol/L (7,76-40,31), 16,48 nmol/L (4,26-58,49), sırasıyla] ve serbest D 89 vitamini düzeyi [ortalama 60,17 pmol/L (18,28-100,94) 40,61 pmol/L (9,59-156), sırasıyla] anlamlı olarak yüksek bulundu (p0.05). Fakat kemik mineral dansitesi düşük olan grubun 25(OH)D düzeyi ortalaması 23,6 (ng/ml) saptanırken, kemik mineral dansitesi iyi olan grupta 25(OH)D düzeyi ortalaması daha düşük 21,8 (ng/ml) olarak saptandı. Ayrıca bioaktif D ve serbest D vitamini her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı çıkmasa da bunun aksine kemik mineral dansitesi düşük olan grupta daha düşük saptanmıştır. Kemik mineral dansitesi düşük olan hastalarda serbest/total D vitamini oranı anlamlı olarak düşük saptandı (p=0,003) ve DVBP düzeyi anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0,003). DVBP genetik polimorfizmleri (GC1F, GC1S, GC2) ile kemik mineral yoğunluğu arasında anlamlı ilişki saptanmadı (tüm p>0.05). D vitamini desteği alan grubun D vitamini desteği almayan gruba göre kemik mineral dansitesi anlamlı olarak daha iyi saptandı (p=0,003). Bizim çalışma grubumuzda en fazla olarak %28,7 homozigot GC1S/S (GG:CC) polimorfizmi en düşük olarak %0,7 homozigot GC1F/F (TT:CC) polimorfizmi tespit edildi. Araştırma sonuçları JIA tanılı çocuklarda farklı D vitamini formaları ve DVBP düzeyi çalışılmasının kemik sağlığının değerlendirilmesinde ek avantaj sağlayabileceğini düşündürdü. DVBP polimorfizminin çalışılmasının hastalık aktivitesi ve kemik sağlığı üzerine önemli bir etkisinin olmadığı gösterildi. Ayrıca D vitamini formlarının hastalık aktivasyonunu göstermede 25(OH)D vitaminine üstünlüğü gösterilemedi.
Özet (Çeviri)
Since juvenile idiopathic arthritis (JIA) is a chronic disease with multifactorial, environmental and genetic effects, which is the most common among childhood rheumatic diseases, it may cause various problems such as bone health deterioration, anemia, and malnutrition in the long term. It is known that there are various measures such as exercise, good nutrition and vitamin D supplements in order to protect these patients from the effects of the disease. Especially in recent years, the importance of vitamin D and its metabolites in chronic diseases such as JIA has begun to be understood more. In our study, it was aimed to determine the levels of 25 (OH) vitamin D, free vitamin D and bioactive vitamin D, DVBP polymorphisms and to evaluate their relationship with disease activity and bone mineral density in children with a diagnosis of JIA. Eighty-nine children with a diagnosis of JIA for at least 6 months and forty healthy children were included in the study, then levels of total vitamin D, free vitamin D and bioactive vitamin D, calcium, phosphorus, alkene phosphatase, albumin, vitamin D binding protein (DVBP) were determined from serum samples taken by appropriate methods. DNAs were obtained by PCR method in order to examine the DVBP genetic polymorphism and were genotyped for two common nucleotide changes (rs4588 and rs7041) in the coding region and evaluated for the GC variant. In the patient group, bone mineral density was evaluated using the linear absorption method, and disease activity was evaluated with the Juvenile Arthritis Disease Activity Score (JADAS). Of the 89 children in the study group, 50 patients were girls (56.2%), the mean age was 11.76 ± 3.51 (5-18) years, the follow-up period was 45 ± 29 months, the JADAS score was 8 (0-40). There was no difference in age and gender distribution between the patient and control groups. Bioactive vitamin D 91 level [mean 23.89 nmol / L (7.76-40.31), 16.48 nmol / L (4.26-58.49), respectively] and free vitamin D level [mean 60.17 pmol / L (18.28-100.94) 40.61 pmol / L (9.59-156), respectively] was found to be significantly higher in the control group compared to children with a diagnosis of JIA (p 0.05). However, the mean 25 (OH) D level was found to be 23.6 (ng / ml) in the group with low bone mineral density, while the mean 25 (OH) D level was found to be 21.8 (ng / ml) in the group with good bone mineral density. In addition, although bioactive D and free vitamin D were not statistically significant, on the contrary, it was found lower in the group with low bone mineral density. In patients with low bone mineral density, the free / total vitamin D ratio was found to be significantly lower (p = 0.003) and the DVBP level was found to be significantly higher (p = 0.003). There was no significant relationship between DVBP genetic polymorphisms (GC1F, GC1S, GC2) and bone mineral density (all p> 0.05). Bone mineral density was significantly better in the group that received vitamin D supplements than the group that did not receive vitamin D supplements (p = 0.003). In our study group, the highest rate was 28.7% homozygous GC1S / S (GG: CC) polymorphism and the lowest 0.7% homozygous GC1F / F (TT: CC) polymorphism. The results of the study suggested that studying different vitamin D forms and DVBP levels in children with a diagnosis of JIA may provide an additional advantage in evaluating bone health. It has been shown that studying DVBP polymorphism has no significant effect on disease activity and bone health. Also, the superiority of vitamin D forms to 25(OH) vitamin D in showing disease activation was not demonstrated.