Geç preterm yenidoğanlarda antenatal kortikosteroidin fetal tiroid fonksiyolarına etkisinin retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of the effect of antenatal corticosteroid on fetal thyroid functions in late preterm newborns
  1. Tez No: 646521
  2. Yazar: YASİN SEMİH EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN ARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Obstetrics and Gynecology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Antenatal steroid, yenidoğan hipotiroidisi, erken doğum, tiroid disfonksiyonu, Antenatal steroid, neonatal hypothyroidism, preterm labor, thyroid dysfunction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Erken doğum tehdidi nedeniyle maternal antenatal steroid uygulamasının, 34-37. gebelik haftaları arası doğumu gerçekleşen yenidoğanların tiroid fonksiyonlarına etkisini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 2015–2019 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Kliniği'nde, 34–37. gebelik haftaları arasında, preterm eylem tanısı alan ve preterm doğum yapan gebelerin ve yenidoğanların verilerinin retrospektif incelenmesi ile yapılmıştır. Toplam 99 olgunun kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Olgular ilk olarak antenatal steroid uygulanan ve uygulanmayanlar olarak iki gruba ayrılmıştır. Antenatal steroid uygulanan olgular da kendi içinde tek doz ve çift doz uygulananlar olarak iki gruba ayrılmıştır. Toplamda üç grup oluşturulmuştur. Birinci grup; 34-37. gebelik haftaları arasında preterm eylem tanısı almış, tek doz antenatal steroid yapılmış ve preterm doğum yapmış olan olgular; ikinci grup 34-37. gebelik haftaları arasında preterm eylem tanısı almış, çift doz antenatal steroid yapılmış ve preterm doğum yapmış olan olgular; üçüncü ve son grup ise 34-37. gebelik haftaları arasında preterm eylem tanısı almış ve antenatal steroid uygulanmayıp preterm bir şekilde doğumu gerçekleşmiş olgular olarak belirlenmiştir. Bu grupların demografik verileri ve neonatal Tiroid Stimülan Hormon ve Tiroksin seviyeleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Ortalama maternal yaş, doğum haftası ve tiroksin düzeyinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Ortalama Tiroid Stimülan Hormon düzeyi çift doz antenatal steroid uygulanmış Grup 2' deki yenidoğanlarda anlamalı düzeyde düşük saptandı. Tek doz antenatal steroid uygulanması ile çift doz antenatal steroid uygulanması arasında gruplar arasında Tiroid Stimülan Hormon ve Tiroksin değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Geç preterm doğum eylemi olgularında maternal antenatal kortikosteroid tedavisi yenidoğan döneminde daha düşük Tiroid Stimülan Hormon (TSH) seviyeleri ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis, we aim to evaluate the effect of antenatal corticosteroid application on fetal thyroid function in the late preterm period due to preterm labor. Material and Methods: This study was carried out by retrospectively examining the data of pregnant women and newborns diagnosed with preterm labor between 34 and 37 weeks of gestation in the Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Karadeniz Technical University between 2015 and 2019. Records of a total of 99 cases were analyzed retrospectively. The cases were first divided into those who received antenatal steroid and those who were not. The cases administered antenatal steroid were divided into single dose and double dose administered cases. In total, three groups were formed. Group 1; The cases diagnosed as preterm labor between 34 and 37 weeks of gestation and who were given a single dose of antenatal steroid and gave a preterm delivery; Group 2 was the cases who were diagnosed as preterm labor between 34 and 37 weeks of gestation, double dose antenatal steroid and gave preterm delivery; Group 3 were determined as cases who were diagnosed as preterm labor between 34 and 37 weeks of gestation, delivered preterm without antenatal steroid administration. The demographic data and neonatal Thyroid Stimulating Hormone and Thyroxine levels of these groups were evaluated comparatively both with each other and within the group. Results: There was no significant difference in maternal age, gestational week and neonatal T4 level between groups. The mean Thyroid Stimulating Hormone level was significantly lower in Group 2 (p = 0.042). No significant difference was found in the mean Thyroid Stimulating Hormone and Thyroxine levels between group 1 and group 2. Conclusion: We found that maternal steroid administration in late preterm labor is associated with decreased neonatal Thyroid Stimulating Hormone levels.