Kıbrıs meselesi üzerinden Türkiye-Amerikan ilişkileri
Turkey and the US relations over Cyprus issue
  1. Tez No: 646535
  2. Yazar: HALİL GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT DENİZ TANSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye-ABD ilişkileri, Kıbrıs Meselesi, Haklı Savaş Teorisi, Yunanistan, Cyprus Issue, Just ad bellum, Relations of Turkey and The US, Greece
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türk Amerikan ilişkilerinin Kırılma noktalarından en önemlisi olan, Kıbrıs Meselesinin ilişkilere etkisinin inceleneceği bu tez çalışmasında, Kıbrıs meselesi ekseninde iki ülkenin, hatta meseleye dâhil olan diğer ülkeler arasında yaşanan siyasi gelişmeler ve iç kamuoyunda oluşan hareketlenmeler incelenmiştir. Mesele öncelikle tarihsel kökeninden başlanarak ele alınmış, kısaca meselenin tarihsel kökeni irdelendikten sonra, Kıbrıs Meselesi olarak adlandırılma süreci ele alınmış, Türkiye'nin iç kamuoyunda yapılan tartışmalar nezdinde, gençlik hareketlerinin ve müdahil ülke kamuoylarının meseleye bakışının ve tüm siyasi yöneticilerin hangi ölçüde dahil oldukları incelenmiştir. Tarihsel bir kronolojiyle mesele ele alınmış, ilişkiler açısından değerlendirilmiş ve haklı savaş teorisi ekseninde bir cevap aranmaya çalışılmıştır. Meselenin ele alınış sürecinde Türkiye ile ABD ilişkilerinde oluşan dış faktörlere de ele alınarak ikili ilişkilerdeki önemli olaylara da değinilmiştir. Kıbrıs sorununa etki eden her önemli olay detaylarıyla ele alınmış ve irdelenmiştir. Johnson mektubu ve sonrasında gelişen siyasi gelişmeler bunlara bir örnektir. Çalışmanın sonuç kısmında ise iki ülke arasındaki ilişkilere etkisinin ve kırılma noktalarının nasıl eksen değiştirdiği konusuna değinilmiş ve meselenin ilişkilere etkisinin hangi sonuçları doğurduğu sorusuna cevap aranmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is about Turkey and The US conflicts and pespective on the Cyprus Issue. Initially, Cyprus Issue is analysed with historical pespective. Cyprus Island has a geopolitical singificance at Eastern Mediterranean. Moreover, Cyprus Island was so substantial geopolitical position at Cold War Period. Cyprus Island have still a substantial position. Because there is a economic cold war at East Mediterranean. Cyprus Issue began at Cold War Period. And it is stil continue. Especially, Cyprus Issue is between Turkey, Greece and The US. How The Cyprus Issue were affected relations of Turkey and The US The Issue is analysed with perspective of Just ad bellum. Cyprus Issue is evaluated perspective of International Relations Theory. Which is basic conflict between Turkey and The US on the ıssue? What Greece want to do Cyprus Island and the Eastern Mediterranean? How did the Crisis of 1964 Johnson Latter affect two country relations? After Johnson Latter, Turkey make a decision about national defence system. The Johnson Latter created a new essential era between two ally. Turkey and The US relations shifted with Jhonson Latter and Cyprus Issue is reviwed with this point of view.