Serbest zaman ilgilenimi ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Yerel yönetimlerde bir araştırma
Effect of participation in leisure activities on the organizational commitment levels of employees: A research in local governments
  1. Tez No: 646565
  2. Yazar: ALPTUĞ SOYER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN ESKİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Spor, Public Administration, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Serbest Zaman İlgilenimi, Örgütsel Bağlılık, Yerel Yönetim, Recreation, Leisure Involvement, Organizational Commitment, Local Government
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Gün geçtikçe gelişen dünyada yerel yönetimler daha da önem kazanarak demokrasinin en temel unsuru olmuştur. Belediyeler, halkın ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü kuruluşlardır. Bu kuruluşlarda çalışan personeller ise halka sunulan hizmetlerin vatandaşa ulaştırılmasında önemli rol oynamaktadır. Günümüzde belediyeler halka hizmetlerin ulaşmasında farkındalık oluşturmaktadır. Bu bağlamda kurumlar farkındalığı yakalamak amacıyla personellerinin duygularına ve davranışlarına dokunmayı hedeflemektedir. Bu hedefler doğrultusunda personellerine değer veren kurumlar, işgörenlerinin çalışma hayatında tatmin olmasını ve örgütlerine bağlı olmasını sağlamaktadır. Personellerinin serbest zamanlarını en iyi doğrultuda değerlendirmesini sağlayan kurumlarda örgütsel bağlılık düzeyinin artacağı düşünülmektedir. Bunun sebebi, bireylerin serbest zaman etkinliklerine çalışma hayatının yanı sıra günlük sosyal streslerinden uzaklaşıp yenilenmek, fiziksel ve psikolojik anlamda rahatlamak maksadıyla ilgilenim göstermeleridir. Bu çalışmada, çalışanların serbest zaman etkinliklerine katılım durumuna göre serbest zaman ilgilenimleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, katılımcıların örgütsel bağlılık düzeylerini belirlemek üzere“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”, katılımcıların serbest zaman ilgilenim düzeylerini ölçmek amacıyla“Serbest Zaman İlgilenimi Ölçeği”kullanılmıştır. Örneklem seçiminde kolayda örnekleme yöntemi, verilerin toplanmasında ise online anket yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı aracılığıyla tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmaya, Türkiye genelinde çeşitli yerel yönetim kurumlarında çalışan 250 erkek (%77.4), 73 kadın (%22.6) olmak üzere toplam 323 kişi gönüllü olarak katılım göstermiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde, katılımcıların rekreasyonel etkinliklere katılım durumuna göre örgütsel bağlılığın devam bağlılığı ve normatif bağlılık alt boyutlarında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak, rekreasyonel etkinliklere katılan bireylerin duygusal bağlılık düzeyleri ile serbest zaman ilgilenimi alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönde ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, serbest zaman ilgilenimi arttıkça bireylerin kurum içerisinde duygusal bağlılık düzeylerinin artış gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the developing world day by day, local governments have gained more importance and become the most fundamental element of democracy. Municipalities are organizations that are obliged to meet the needs of the people. The personnel working in these organizations play an important role in delivering the services offered to the public to the citizens. Nowadays, municipalities create awareness in reaching public services. In this context, institutions aim to touch the emotions and behaviors of their staff in order to catch awareness. Institutions that value their personnel in line with these goals ensure that their employees are satisfied with their working life and are committed to their organizations. It is thought that the level of organizational commitment will increase in the institutions that enable their staff to make the best use of their leisure time. The reason for this is that individuals are interested in leisure activities in order to get away from daily social stresses and to relax physically and psychologically. In this study, it is aimed to investigate the relationship between employees' leisure involvement and organizational commitment levels. In the study,“Organizational Commitment Scale”was used to determine the organizational commitment levels of the participants and the“Leisure Involvement Scale”was used to measure the leisure involvement level of the participants. Convenience sampling method was used in sample selection and online survey method was used for data collection. Descriptive statistics, Independent Sample t-test, one-way analysis of variance and correlation analysis were used in the analysis of the data. A total of 323 employees (250 male / 77.4% and 73 female / 22.6%) working in various local government agencies in Turkey participated in the study voluntarily. When the findings of the study were examined, it was determined that there was a statistically significant difference in the continuance commitment and normative commitment sub-dimensions of organizational commitment according to the participation status of the participants in recreational activities. In addition, it was observed that there was a statistically significant and positive correlation between emotional commitment levels of the individuals participating in recreational activities and the leisure involvement sub-dimensions. As a result, it was determined that as the leisure involvement increases, the emotional commitment levels of individuals within the institution increase.