Ergenlerin ebeveyne bağlanma stilleri ile sosyal görünüş kaygısı ve sosyal dışlanma düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between adolescents' parenting attachment styles and social appearance anxiety and social exclusion
- Tez No: 646606
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL HAMARTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyne bağlanma stilleri, sosyal görünüş kaygısı, sosyal dışlanma, Parent attachment styles, social appearance anxiety, social exclusion
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada, ergenlerin ebeveyne bağlanma stilleri ile sosyal görünüş kaygısı ve sosyal dışlanma düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim öğretim döneminde Konya ili merkez ilçelerinden seçilen liselerde öğrenim gören ergenler oluşturmaktadır. Katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemek amacıyla ''Kişisel Bilgi Formu'', ebeveyne bağlanma stillerini ortaya koymak için ''Ebeveyne Bağlanma Envanteri Kısa Formu'', sosyal görünüş kaygılarını belirlemek amacıyla ''Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği'', sosyal dışlanma düzeylerini belirlemek amacıyla ''Ergenler İçin Ostrasizm (Sosyal Dışlanma) Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı, ilgili değişkenlerin sosyo-demografik bilgiler açısından incelenmesi için Anova Testi, T Testi, Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis-H Testi ve ilgili değişkenler arasındaki yordayıcı ilişkileri belirlemek amacıyla regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre ebeveyne bağlanma stilleri ile sosyal görünüş kaygısı arasında negatif yönde orta düzeyde, ebeveyne bağlanma stilleri ile sosyal dışlanma düzeyleri arasında negatif yönde düşük düzeyde, sosyal görünüş kaygısı ile sosyal dışlanma düzeyleri arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişkiler ortaya çıkmıştır. Anneye bağlanma stillerinin sadece anne eğitim durumu değişkenine göre anlamlı şekilde farklılaştığı, babaya bağlanma stillerinin sadece cinsiyet değişkenine göre anlamlı şekilde farklılaştığı, sosyal görünüş kaygısı düzeylerinin sınıf düzeyi, aylık gelir, anne eğitim durumu ve baba eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı bulgulanmıştır. Elde edilen sonuçlar dahilinde tartışma ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between adolescents' parent attachment styles, social appearance anxiety, and social exclusion levels was examined. Some of the central districts of Konya are for adolescents studying in high schools during the 2019-2020 academic year. ''Personal Information Form'' to determine , '' Inventory Parent Attachment Short Form '' to reveal parent attachment styles, ''Social Appearance Anxiety Scale'' in order to determine social appearance anxieties, ''Ostracism for Adolescents (Social Exclusion) Scale'' was used to determine social exclusion levels. Pearson Moments Product Correlation Coefficient, Anova Test, T Test, Mann Whitney-U Test, Kruskal Wallis-H Test and other variables were used to reveal the relationship between variables in the analysis of the data. According to the results of the research, negative design can be averaged between parent attachment styles and social appearance anxiety, between parent attachment styles and social exclusion values. Differentiate according to the variables of monthly income, educational status of mother and other educational status. Discussions and suggestions are included within the results obtained.