القبض في الفقه الشافعي
Şâfiî mezhebinde kabz ile ilgili hükümler
  1. Tez No: 646712
  2. Yazar: MOHAMMED JAMAL MOHAMMED KHOSHNAW
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA HARUN KIYLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Şâfiî Mezhebi, Kabz, Hüküm, Islamic Law, Shafiī Sect, Capture / Kabz
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
“Şâfiî Mezhebinde Kabz İle İlgili Hükümler”isimli bu araştırmamızda Şâfiî fıkhında sözleşme ve işlemlerdeki kabzdan bahsedeceğiz. Araştırmamda kabzın kavramsal olarak tarifini yaptıktan sonra, kabzı belirleyen şeri bir tarif bulunmadığından bu konudaki tariflerin örfe dayandığını belirttim. Zira insan toplumları arasında Hak Teâlânın hükmü örfe bıraktığı birçok nokta bulunmaktadır. Ardından nakit, haiz olma, elinde tutma, alışveriş ve benzeri kabz ile ilgili birtakım sözcük ve kavramları ele aldım. Sonrasında İslâm fıkhında kabzın meşruiyetine işaret ettim ve bu konuda deliller getirdim. Ardından da izin açısından kabzın türlerine yer verdim; kabzın geçerli olabilmesi için elinde bulundurma hakkı bulunan kişinin izin vermesinin şart olduğunu, böyle bir hakkın bulunmaması durumunda ise iznin şartı olmadığını belirttim. Ardından kabzın keyfiyeti ve koşullarından bahsettim. Keyfiyet hususunda kabzı; gayrimenkullerin kabzı, menkul malların kabzı ve küçük şeylerin kabzı olarak birbirinden ayırdım. Gayrimenkul mallarda kabzın gayrimenkulün her türlü değerlendirmelerden ve satıcıya veya müşteri dışındaki kimselere ait mallardan tahliye edilmesi ve üzerine teslime uygun zamanın geçmesi şeklinde olduğunu ifade ettim. Menkul mallarda havale ve ödeme şeklinde olacağını, küçük mallarda ise ele almakla olacağını belirttim. Cezai ehliyet, velayet ve izin gibi kabzın geçerlilik şartlarını dile getirdim ve başkasının hakkı bulunan ya da genel hissesi bulunan bir malın kabzedilmiş sayılamayacağını ifade ettim. Araştırmamız farklı türleri ile modern elektronik sözleşmelerdeki kabzın keyfiyetine de değinmiştir. Program, uygulama, film, farklı görsel ve işitsel içerikler gibi elektronik mallarda kabz, müşterinin bu ürünleri kullanmasına ve faydalanmasına izin verilmesi suretiyle gerçekleşir. Ürünlerin kullanımına dair engel kalktığında bu kabız mesabesinde sayılır. Elektronik yollarla ticareti yapılan ayni anlarda ise kabz malların teslimi konusundaki acenteler ve satıcı vekilleri aracılığı ile ya da başka bir vakitte teslim alınması için müşteri adına gönderilen belgeler veya resmi mercilerde kayıtlı olan ürünler gibi hükmen kabzedilen mallar şeklinde gerçekleşir. Bu gibi işlemlerde tescilin müşteri adına yapılması kabız mesabesinde sayılır. Mülkiyet, malın sahipliği ve kullanım hakkı müşteriye geçer. Ardından araştırmamda fıkıh kaidelerinin tarifini yaptım ve öneminden bahsettim. Kabız ve benzeri ile ilgili modelleri belirttim. Son bahiste finansal sözleşmeleri ve kabız ile ilişkisini dile getirdim. Şafii mezhebindeki sözleşme türlerini aktardım ve açıkladım. Sözleşmelerin karşılıklı sözleşmeler ve karşılıksız sözleşmeler diye ikiye ayrıldığını belirttikten sonra, sözleşmelerin şekli, meclisi, tarafları, gerekli olan koşullar, sözleşme yapılan şey ve bulunması gereken koşullar gibi sözleşmelerin unsurlarından ve koşullarından bahsettim. Özetle sözleşmelerin koşullarının dört olduğunu ve bunların gerçekleşme koşulları, sıhhat, geçerlilik ve bağlayıcılık olduğunu belirttim. Özel olarak kabzın sözleşmelerle ilişkisi ve bunun türlerinden de bahsedilmiştir. Hibe, borç ve ödünç gibi mülkiyetin geçmesi için kabzın şart olduğu sözleşmeler dile getirmiştir. Çünkü bu gibi sözleşmelerde mülkiyet sadece teklif ve kabul ile geçmez. Bunun yanındaki hibe eden kişinin izniyle kabız bulunması şarttır. Diğer bazılarında ise sözleşmenin geçerli olması için kabız şarttır. Sarp akdi, faizli malların satışı selem, mudarebe, musakat ve muzaraa akitleri buna örnektir. Bir de hibe ve rehin gibi diğer bazılarında ise akdin bağlayıcı olması için kabız şarttır. Son olarak ulaştığım en önemli neticelere yer verdim.
Özet (Çeviri)
This research is titled (Provisions Regarding Capture In Shafiī Sect). The discussion focuses on kabzs in contracts and transactions in Shafi's School of Sharia Law. I've defined kabzs linguistically and idiomatically. The restriction in the definition is due to this school's unwritten Sharia Law concerning kabz and it's based on convention, as there're a number issues where the legislator has left the judgement to convention within different societies. I've then embarked upon terminologies and idioms related to kabzs, like money, possessions, grant, biddings, etc. I've then discussed the legality of“kabz”in the Sharia Law supported with evidence. Subsequently, I've discussed different sections of kabzs taking permission into consideration. As for a kabz to take effect and become legal, it must be permitted by the person who has the right of possession but if he doesn't have the right of possession, the permission condition is considered void. I've then discussed different types of kabzs and their conditions and in doing so, I've differentiated between real estate kabzs, transferrable assets and small kabzs. I concluded that real estate kabzs are conditional to vacation of the property provided it's clear of vendor's possessions or any other person other than the buyer and sufficient time has passed to complete the handover process. As with regards to transferable assets I've discussed transfer and interpolation and with regards to small kabzs it's handling by hand. I've presented the conditions for the correct kabz to take place like eligibility, jurisdiction and permission and the kabz must not be linked to other's rights or common share. This research did not omit methods of kabz in electronic contracts of all kinds. Electronic goods, such as programs, applications, films, and various visuals and audience material are subject to kabzs by giving access to the buyer to use the products and benefiting from them. If the obstacle of usage is removed it becomes a kabz. As with regards to nominal goods that are traded by electronic means, their kabz takes place either through the agents who deliver them on behalf of the vendor or by registering the documents to the buyer who will receive them at a later time or by kabz them legally without physically taking possession of the goods, by registering them with the official authorities, where registration to the buyer is tantamount to kabz, transferring, possessing, and enabling him to dispose of it. Then I discussed the definition of jurisprudence rules and its importance, supported by examples of kabzs and providing real life examples. As the last topic, I discussed the financial contracts and their relationship with kabzs where I defined contract in the Shafi's School of Sharia Law and provided decisive evidence highlighting that there are two types of contracts; with and without nettings. I then discussed the pillars of the contract and its terms, such as the form of the contract and the two contracting parties and the necessary binding conditions between them, the subject of the contract and required specifications. I've provided four decisive conditions for contracts which are terms of contract, enforcement, validity and obligatory. I have dedicated the discussion of the relationship between kabzs and contracts and their divisions accordingly. There are contracts which require permission of the vendor/donor for kabz to take place, such as gifts and loans, as ownership does not transfer by virtue of provision and acceptance, but requires vendor/donor's permission for the correct kabz to take place. Other types of kabzs include exchange, interest, deferred purchase, speculation, crop sharing, and others that require kabzs to be effective such as gifts and mortgages. At the end, I've illustrated the most important results that I have reached.