القبض الإلكتروني في عقود المعاوضات وتطبيقاته في الشريعة الإسلامية
İslam hukukunda mal alım satımı sözleşmeleri ve uygulamalarındaki elektronik tahsilat
- Tez No: 922487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMAD FAYEZ AHMAD HERSH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Ekonomi, Religion, Economics
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Kabz, Muâvazalı Akitler, Elektronik Paralar, İslam İktisadı, Sarf, Electronic Payment, Netting Contracts, Electronic Money, Islamic Economics, Exchange
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
İslam ülkelerinde ve diğer ülkelerde mali işlemlerle ilgili teknolojik gelişmeler hızlanıp yayılmakta ve finansal teknolojiye dayalı akitler çeşitlenmektedir. Dolayısıyla bu çalışma, muâvazalı akitlerde elektronik kabz kavramını tanımlamayı, İslam hukukundaki uygulamalarını ve bu akitlerin İslami ilke ve kurallarla ne ölçüde uyumlu olduğunu netleştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın hedefine ulaşması maksadıyla akit ve türleri, kabz mekanizmaları ve modern uygulamaları ile ilgili literatürün çoğunu incelemek için tümevarımcı yaklaşım benimsenmiş, ardından akitlerde elektronik kabz uygulamalarını İslam hukuku açısından incelemek için analitik yöntem takip edilmiştir. Bu çalışmada elektronik kabzın fıkhi ve kanuni kökeni ve çağdaş örnekleri, teknolojik gelişmeler ışığında elektronik kabzın kuralları, örnekleri ve biçimleriyle elektronik paranın nasıl kabzedileceği konularına odaklanılmış; ayrıca elektronik sarf, elektronik selem ve elektronik banka tahvilleri gibi yeni ortaya çıkan bazı işlemlere elektronik kabz hükümleri uygulanmıştır. Aynı zamanda çalışma; alışverişlerde, sarf akitlerinde, kredili satışlarda, selem, istisnâ', icare akdi ve diğerlerinde kabz konusunu ele alma yönüyle ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological developments related to people's transactions are accelerating and spreading in Islamic countries and others. At a time when contracts based on fintech are diversified; therefore, this study aims to define the concept of electronic arrest (kabd) in the Commutative contracts (Almuawadat), clarify its applications in Islamic law, and the extent to which these contracts are consistent with Islamic rules. In order to achieve the aim of the study, the researcher followed the inductive approach to study most of the literature on the topics related to contracts and their types, the mechanisms of arrest (kabd) and its modern applications, and then the analytical method to study the applications of electronic arrest in Commutative contracts from the perspective of the true Sharia. This study focused on addressing the jurisprudential and legal rooting of electronic cash and its contemporary forms, in addition to the controls of electronic arrest (kabd) in light of technological developments, and how to receive electronic money in its forms and forms. The study was also keen to apply the provisions of electronic arrest to some new transactions; Such as electronic exchange, electronic salam and electronic bank transfers. The study also dealt with electronic (Salam) in sales, exchange contracts, deferred sale, salam and manufacturing (Istisna), leasing and others.