Kalıplaşmış ifadelerin yabancı dil eğitiminde görsellerle öğretilmesine yönelik bir yaklaşım önerisi
An approach proposal for teaching stereotyped expressions with visuals in foreign language education
  1. Tez No: 646723
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇETİNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYKUT HALDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Eğitimi, Kültür, Atasözleri, Foreign Language Education, Culture, Proverbs, Idioms
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışmada kalıplaşmış ifadelerin, yabancı dil eğitiminde görseller kullanarak etkili bir şekilde öğretildiği bir yaklaşım önerisi sunulmaktır. Çalışma için Namık Kemal Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi'nin Almanca lisans bölümlerinde öğrenim gören 1. ve 2. sınıf öğrencilere görsel olan ve görsel olmayan ögeler ile birlikte atasözleri ve deyimler üzerine uygulamalar yapılmıştır. Yapılan uygulamalar 1.sınıf öğrencilerine görsellerle ve 2. sınıf öğrencilerine ise görseller kullanılmadan gerçekleştirilmiştir. Daha önce atasözleri ve deyimlerin görseller kullanılarak öğretilebileceği konusunda yapılmış bir çalışmanın bulunmaması bu çalışmanın önemini arttırmaktadır. İfade gücünü zenginleştiren dilsel araçlar olan atasözleri ve deyimler; bir kültürün yaşam biçimi, yönelimleri, inançları, gelenekleri ve değerleri hakkında bilgi veren söz yapılarıdır. Çalışmada atasözleri ve deyimlerin görseller kullanılarak somut bir hale getirilmesi çalışmaya özgün bir nitelik katmaktadır. Bu tez çalışmasının ilk bölümünde yabancı dil eğitimi ve tarihsel gelişimi, sonrasında yabancı dil eğitiminde yöntemler ve günlük konuşma dili, ana dil ve yabancı dil kavramlarına değinilmiştir. Tezin ikinci bölümünde kültür kavramı ile birlikte dil ve kültür ilişkisi incelenmiştir. Daha sonra da kültürlerarasılık, kültürel ögeler, çokkültürlülük, atasözleri ve deyimler kavramlarından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise yabancı dil eğitiminde görsellerin öneminden bahsedilerek yabancı dil eğitiminde atasözleri ve deyimlerin görsel örneklerle aktarılması ele alınmıştır.. Dördüncü bölümde yüksek lisans tezinin uygulama bölümü yer almaktadır. Bu tez çalışmasında görsellerle öğrenmenin daha kolay ve akılda kalıcılığı vurgulanmıştır. Görsellerle öğretilen bir dersin eğlenceli, keyifli ve ilgi çekici olduğu görülmektedir. Öğrenimi somutlaştıran görseller konuların daha kolay anlaşılmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte görsel zekası güçlü olanların bu yönlerini kullanarak daha fazla kelime ve ifade akıllarında tuttukları için daha başarılı oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we propose an approach proposal in which stereotyped expressions are effectively taught using visuals in foreign language education. For the study, first and second year students studying in German undergraduate departments of Namık Kemal University and Trakya University have been applied on proverbs and idioms along with visual and non-visual elements. The applications were carried out with visuals for 1st grade students and without using visuals for 2nd grade students. The absence of a previous study on how proverbs and idioms can be taught using images increases the importance of this study. Proverbs and idioms, which are linguistic tools that enrich the power of expression; are the structures of speech that provide information about the life style, orientations, beliefs, traditions and values of a culture. Making proverbs and idioms concrete by using visuals in the study adds an original quality to the study. In the first part of this thesis, foreign language education and its historical development, then methods in foreign language education and the concepts of daily speaking language, mother tongue and foreign language are mentioned. In the second part of the thesis, the concept of culture and language and culture are examined. Then, the concepts of interculturalism, cultural elements, multiculturalism, proverbs and idioms are mentioned. In the third part, the importance of the visuals in foreign language education is mentioned and the transfer of proverbs and idioms with visual examples in foreign language education is discussed. In the fourth section, the application section of the master thesis is included. In this thesis, it is emphasized that learning with visuals is easier and catchy. It is seen that a lesson taught with visuals is fun, enjoyable and interesting. Images that embody learning provide easier understanding of the subjects. However, it is seen that those with strong visual intelligence are more successful because they keep in mind more words and expressions by using these aspects.