Hemşirelik öğrencilerinin diyabet ve insülin uygulamalarına ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the knowledge level of nursing students regarding diabetes and insulin administrations
- Tez No: 646734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP KAVURMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, diyabet, hemşirelik, insülin uygulamaları, öğrenci, Knowledge, diabetes, nursing, insulin administrations, student
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Araştırma hemşirelik fakültesi öğrencilerinin diyabet ve insulin uygulamalarına ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı türde olan araştırmaların verileri 04.12.2019-14.10.2020.tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 eğitim öğretim yılında öğrenimine devam eden 2. , 3. ve 4.sınıf öğrencileri oluşturmuştur (n=810). Evrenin tümünün örnekleme alınması hedeflendiğinden herhangi bir örnekleme yöntemi kullanılmamış ve örnekleme araştırmaya katılmayı kabul eden 649 öğrenci alınmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul etmeme, anket formlarını eksik doldurma gibi nedenlerle 151 öğrenci araştırmaya dahil edilememiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan öğrencilerin tanıtıcı özelliklerini belirlemeye yönelik soru formu ve Diyabet ve İnsülin Uygulamalarına İlişkin Bilgi Düzeyini Belirleme Formu kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından öğrencilerin uygun olduğu gün ve saatlerde toplanmıştır ve her bir anketin doldurulması yaklaşık 20-25 dk sürmüştür. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22 paket programında analiz edilmiştir. İstatistiksel analizde tanımlayıcı testler, t testi, Anova testi, Kruskal Walls testi ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21.31±1.58 olarak saptanmıştır. Öğrencilerin %76.9'u kızdır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %76.1'i Anadolu lisesi mezunudur, %34.1'i 2. ve 3. sınıfta okumaktadır ve %40.7'sinin akademik başarı ortalaması orta düzeydedir. Öğrencilerin %51.0'ı hemşirelik bölümünü 5. ve üstü sırada tercih ettiği ve %64.9'u hemşirelik mesleğini sevdiğini belirtmişlerdir. Öğrencilerin %63.5'i eğitim gördüğü fakültede aldığı eğitimden memnundur. Öğrencilerin Diyabet ve İnsülin Uygulamalarına İlişkin Bilgi Düzeyini Belirlenme Formundan aldıkları ortalama puan 17.74±2.48 olarak saptanmıştır. Öğrencilerin en yüksek puanı madde 7 (0.96±0.18 ) ve madde 11 (0.96±0.61) alırken, en düşük puanı ise madde 14'den (0.33±0.47) almıştır. Öğrencilerden 3. ve 4. sınıfta olan, agnoları iyi olan, ilk tercihi hemşirelik olan, hemşirelik mesleğini seven ve eğitim aldığı fakülteden memnun olanların puan ortalamalarının diğer öğrencilerden yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelik öğrencilerinin diyabet ve insülin uygulamalarına ilişkin bilgi düzeyi genel puan ortalamasının iyi düzeyde olduğu ancak insülin uygulama becerilerine ilişkin bilgi düzeylerinin nispeten daha düşük olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirelik fakültelerinde insülin uygulamasına ilişkin teorik bilgilerini beceriye dönüştürebilmeleri için uygulama laboratuvarlarındaki alt yapının iyileştirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out in order to determine the knowledge level of nursing faculty students regarding diabetes and insulin administrations. Materials and method: The data of this descriptive study was collected at the Nursing Faculty of Ataturk University between 04.12.2019 and 14.10.2020. The study sample consisted of 2nd, 3rd and 4th year students studying at the department in 2019-2020 academic year (n=810). As it was planned to include all the population in the sample, no sampling methodology was implemented and 649 students who accepted to take part in the study was included in the sample. Due to reasons such as not consenting to participate or filling in questionnaire forms incompletely, 151 students were not included in the study. The data collection tools were the question form prepared by the researcher to determine the descriptive characteristics of students and the Determination Form of Knowledge Level Regarding Diabetes and Insulin Administrations. The study data were collected by the researcher on days and times when the students were suitable, and it took approximately 20-25 min to complete each questionnaire. The data obtained in the study were analyzed in the SPSS 22 package software. Descriptive tests, t-test, the Anova test, the Kruskal-Wallis test and the Mann-Whitney U test were used for statistical analyses. Results: The mean age of the students participating in the study was 21.31±1.58. Of the students, 76.9% were females. Moreover, 76.1% of the participants were Anatolian high school graduates, 34.1% studied at 2nd and 3rd grades, and 40.7% had a moderate academic success average. Among the students,51.0% stated that the department of nursing was their 5th choice and over and 64.9% that they liked nursing profession. Furthermore, 63.5% of them were happy with the education they received at the faculty. The mean score the students obtained from the Determination Form of Knowledge Level Regarding Diabetes and Insulin Administrations was 17.74±2.48. The students obtained the highest score from item 7 (0.96±0.18) and item 11 (0.96±0.61), while they obtained the lowest score from item 14 (0.33±0.47). It was observed that the mean scores of the students in the 3rd and 4th grades with high CGPAs (Cumulative Grade Point Average) who selected the department of nursing as their first choice, who liked the nursing profession, and who were satisfied with the faculty from which they received education were higher than the other students. Conclusion: At the end of the study, it was revealed that the general mean score of the knowledge level of nursing students regarding diabetes and insulin administrations was at a good level, but their knowledge levels regarding insulin administration skills was relatively lower. In line with these results, it may be recommended that the infrastructure in practice laboratories be improved when transforming the theoretical knowledge given in nursing faculties regarding insulin administration into skills.