Subtalamik çekirdek derin beyin stimülasyonu uygulanmış parkinson hastalarında serebral dokulardaki difüzyon değişimlerinin analizi
Analysis of diffusion changes in cerebral tissues in parkinson patients with subthalamic nucleus deep brain stimulation
- Tez No: 646746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Appearant difüzyon co-efficient, derin beyin stimülasyonu, nöromodülasyon, Parkinson hastalığı, subtalamik çekirdek, Apparent diffusion coefficient, deep brain stimulation, neuromodulation, Parkinson's disease, subthalamic nucleus
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Parkinson hastalığı (PH), dopaminerjik nöronların sayı ve aktivitesinin azalmasıyla; tremor, rijidite ve bradikinezi gibi kardinal semptomların ortaya çıktığı nörodejeneratif bir hastalıktır. Bu çalışmamızda, bilateral subtalamik çekirdek (STN) derin beyin stimülasyonu (DBS) cerrahisi uyguladığımız Parkinson hastalarında operasyon öncesi ve operasyon sonrası stimülasyonun 3. ayında beynin farklı alanlarındaki olası appearant diffusion coefficient (ADC) değişikliklerini analiz etmeyi amaçladık. 2017-2019 yılları arasında PH tanısıyla STN-DBS cerrahisi uyguladığımız hastalar çalışmaya dâhil edildi. Hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası stimülasyonun 3. ayında difüzyon manyetik rezonans görüntülemeleri (MRG), Unified Parkinson Disease Rating Scale (UPDRS) III skorları, Beck ve Hamilton depresyon testlerinin sonuçları kaydedildi. Elde edilen parametrik verilerin karşılaştırılması Wilcoxon signed rank testi ile yapıldı. Sonuçlar %95'lik güven aralığında ve p0,05). Derin beyin stimülasyonu uygulanan Parkinson hastalarında serebral perfüzyonun değerlendirilmesinde difüzyon MRG ucuz, hızlı, radyasyon içermeyen, etkin ve güvenilir bir görüntüleme yöntemidir. Parkinson hastalarında STN-DBS tedavisi serebral dokularda kan akımını arttırarak motor ve nöropsikiyatrik semptomların düzelmesine katkı sağlar.
Özet (Çeviri)
Parkinson's disease (PD), with the decrease in the number and activity of dopaminergic neurons; it is a neurodegenerative disease in which cardinal symptoms such as tremor, rigidity and bradykinesia occur. In this study, we aimed to analyze possible appearant diffusion coefficient (ADC) changes in different areas of the brain in patients with Parkinson's disease in whom bilateral subthalamic nucleus (STN) deep brain stimulation (DBS) surgery was performed before and in the third month of post-operative stimulation. Patients who underwent STN-DBS surgery for PD between 2017 and 2019 were included in this study. The results of diffusion magnetic resonance imaging (MRI), Unified Parkinson Disease Rating Scale (UPDRS) III scores, Beck and Hamilton depression tests were recorded before and at the 3rd month of postoperative stimulation. The comparison of the parametric data obtained was made using the Wilcoxon signed rank test. The results were within the 95% confidence interval and p 0.05). Diffusion MRI is an inexpensive, fast, non-radiation, effective and safe imaging method for the evaluation of cerebral perfusion in Parkinson's patients undergoing deep brain stimulation. STN-DBS treatment contributes to the improvement of motor and neuropsychiatric symptoms by increasing blood flow in cerebral tissues in Parkinson's patients.