Subtalamik nukleusun mikroelektrot kayıt tekniği ile haritalanması ve morfolojik yöntemlerle lokalizasyonun saptanması
Mapping the subthalamic nucleus with microelectrode recording and determining the localization by morphological techniques
  1. Tez No: 171572
  2. Yazar: MELİH BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ SAVAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: STN, image fusion, hedefleme 60, STN, image fusion, targeting 61
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
7. ÖZET Subtalamik Nükleusun Mikroelektrot Kayıt Tekniği ile Haritalanması ve Morfolojik Yöntemlerle Lokalizasyonunun Saptanması Giriş ve Amaç: Parkinson ve diğer hareket bozukluklarının cerrahi tedavisinde hedefi belirlemede temel olarak üç ana yöntem mevcuttur. Bu çalışmadaki amacımız subtalamik nükleusun morfolojik yöntemlerle direk ve indirek olarak lokalizasyonunun saptanması ve mikroelektrot tekniği ile haritalanması, lokalizasyon saptanmasında kullanılan tekniklerin etkinliğinin birbirleri ile karşılaştırılarak subtalamik nükleus lokalizasyonunu belirlemede en etkin olan yöntemin aydınlatılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı, Sterotaktik ve Fonksiyonel Nöroşirurji Ünitesi'nde 2001-2006 yılları a- rasında 12 adet hastaya Parkinson Hastalığı nedeniyle bilateral subtalamik nükleusa (24 hedefleme) nörostimülatör takılmıştır. Hastaların 7 tanesi er kek 5 tanesi bayan, yaş ortalaması 59.08 (44-64), ortalama tanı süreleri 11.1 yıl idi (4-26) ve tüm hastalar başvurduklarında medikal tedavi almakta idiler. İki hastaya daha önce pallidotomi, bir hastaya ise apomorfin pom pası konulması ameliyatları yapılmıştı. Hastaların ortalama takip süreleri 26.3 ay (6-60 ay) idi. Sonuçlar: 'Image fusion' teknolojisi ile yapılan koordinat hesaplarının istatistiksel olarak diğer iki yönteme göre anlamlı olarak farklı olduğu ve sapmalarının ortalaması alındığında bu sapmanın 4.6327 ve 2.8197 mm olduğu, sapmanın yönünün anteromediosüperiora doğru olduğu gözlendi. Tartışma: Sonuçlarımıza göre en iyi klinik sonuçlar ve mikroelektrot kayıtlama ile korelasyon CT/MRG 'image fusion' teknolojisi ile STN koor dinat hesaplanması tekniği ile sağlanmıştır. Hedef sapmalarını düzeltmekte kullanılan mikroelektrot kayıtlama gibi yöntemler, nöroflzyolojik açıdan büyük değer taş ısa da hematom başta olmak üzere komplikasyon oranını artırabilmekte ve ameliyat süresini olumsuz yönde uzatabilmektedir. Gelişen görüntüleme yöntemleri sonucunda bu tip intraoperatif invaziv işlemlere zaman içerisinde daha az ihtiyaç duyulacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Mapping the Subthalamic Nucleus with Microelectrode recording and Determining the Localization by Morphological Techniques Introduction: There are three basic morphological methods we have, for targeting the structures of the brain for movement disorders surgery. Direct calculation on CT/MRI, computerized brain atlas soft wares and CT/MRI fusion. The aim of this study is, targeting the subthalamic nucleus with direct-indirect morphological targeting techniques, considering with microelectrode recording and determine the appropriate technique for targeting STN for Parkinson Disease and other movement disorders surgery. Materials and Methods: Between 2001-2006, in Ankara University, School of Medicine, Department of Neurosurgery, Functional Neurosurgery Unit, we perform bilateral chronic STN-DBS stimulation, suffering from Parkinson Disease for 12 patients (24 targets). There were 7 men and 5 women. Mean age was 59.08 44-64). Mean diagnose duration was 11.1 years (4-26) and all of the patients were having medical therapy. Two patients experienced pallidotomy operation and one patient had an apomorphine pump. Mean fallow-up was 26.3 months (6-60). Results: Coordinates of the image fusion technique was considerably different while considering with the other two morphological methods and the differences were statistically significant. The deviation values were 4.6327 and 2.8197 millimeters and the direction of the deviation was anteromediosuperior. Discussion: According to our results, accuracy of the STN coordinates with image fusion technique was very highly correlated with clinical results and microelectrode recording. Although microelectrode recording has a considerable neurophysiologic value for improving the deviation of the coordinates, this technique may cause increased hematoma rates and excess operation time. Improved imaging technologies should decrease the necessity to these intaoperative invasive methods.