Platon'un toplumsal sınıfları üzerine bir inceleme
A study on the social classes of Plato
  1. Tez No: 646810
  2. Yazar: AHMET KAYALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ BAYOĞLU KINA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Platon, Devlet, Toplum, Sınıf, Eşitlik, Eşitsizlik, Plato, State, Society, Class, Equality, Inequality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Siyaset felsefesinin en önemli düşünürlerinden biri Platon'dur. Ortaya koyduğu siyasi yaklaşımlarla günümüze değin birçok düşünürü etkilemiştir. Siyaset alanındaki düşüncelerini“Devlet”,“Devlet Adamı”ve“Yasalar”adlı eserlerinde ortaya koymuştur. Araştırmamız esas olarak Platon'un siyasetle ilgili görüşlerini ortaya koyduğu bu temel eserlerine ve konumuza ışık tutan diğer eserlerine dayanmaktadır. Çalışmamızın konusunu, Platon'un yukarıda bahsedilen eserlerindeki toplumsal sınıfları oluşturmaktadır. Bu bağlamda Platon'un toplum ve sınıf hakkındaki düşünceleri değerlendirilmiş ve filozofun toplumsal sınıfları incelenmiştir. Bu sınıfların eğitim durumları, siyasal hakları ve mülkiyet ilişkileri üzerinde durulmuştur. Sınıf çatışmalarını ekonomik orta yol ilkesini izleyerek çözmeye çalıştığı görülmüş ve sınıf düşüncesinin temelinde, insanların doğuştan getirdikleri eşitsizlikler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important thinkers of political philosophy is Plato. He has influenced many thinkers with his political approaches to the present day. He put forward his thoughts in the field of politics in his works titled“Devlet/Republic”,“Devlet Adamı / Statesman”and“Yasalar/Laws”. Our research is mainly based on Plato's main works in which he put forward his views on politics and other works that shed light on our subject. The subject of our study is the social classes in Plato's works mentioned above. In this context, Plato's ideas about society and class were evaluated and the philosopher's social classes were examined. Education, political rights and property relations of these classes are emphasized. It was seen that he tried to solve the class conflicts by following the economic middle way principle and it was concluded that the basis of class thought was the inequalities brought about by people.