Doğa yasasından ahlaka: John Locke
To morality from natural law: John Locke
- Tez No: 646813
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ BAYOĞLU KINA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Locke, doğa durumu, doğa yasası, doğal hak, ahlak, doğa ışığı, akıl, Locke, nature situation, natural law, natural right, moraliyt, natural light, mind
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Locke, bir etik filozofu olmamasına rağmen, ahlak problemini doğa yasasından hareketle tartışıp temellendirmiştir. Onun felsefesinde hem toplum sözleşmesinin dolayısıyla devletin ortaya çıkmasında hem de bireyin kendisi, çevresi ve devletle sağlıklı bir iletişiminin kurulmasını sağlayan temel unsur ahlaktır. Bu çalışmanın amacı, doğal hak, doğal eşitlik, mülkiyet ve yasa gibi kavramlar ışığında John Locke'un ortaya koyduğu doğa yasası görüşünü açıklayıp buna paralel olarak nasıl bir ahlak anlayışına geçiş yaptığını gözler önüne sermektir. Böylece amaçlanan, filozofun doğa yasası düşüncesinde ahlakın izini sürmektir. Bu çalışma giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmında doğa yasası ve ahlak kavramlarının felsefe tarihindeki yerine dikkat çekilmiştir. Ayrıca filozofun yaşamına değinilmiştir. Birinci Bölüm'de Locke'un doğa yasası üzerine öne sürdüğü fikirler irdelenmiştir. İkinci Bölüm'de filozofun ahlak görüşleri incelenerek sisteminde ahlaka açtığı yer belirginleştirilmeye çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise önceki bölümlerdeki bilgiler sentezlenerek Locke'un doğa yasasından ahlaka uzanan düşünceleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Altough Locke was not an ethical philosopher, he argued and grounded the problem of morality based on the natural law. İn his philosophy, both in the emergence of the social contract and therefore the state, and the individual himself, his environment and the basic element that provides a healthy communication with the state is morality. The aim of this study is to explain John Locke's natural law in the light of concepts such as natural rights, natural equality, property and law and to show how he has switched to a moral understanding in its parallel. Thus, the aim is to trace the moral values of the philosopher in the idea of the natural law. This study, consist of introduction, two parts and conclusion part. İn the introduction part, attention has been drawn to the place of natural law and moral concepts in the history of philosophy. The life of the philosopher is also mentioned in this part. In the First Part, the ideas that Locke put forward on the law of nature are examined. In the Second Part, the moral views of the philosopher were examined and the place he opened to morality in his system was tried to be clarified. İn the cocnclusion part, the information in previoys parts were synthesized and Locke's thoughts extending from natural lawto morality were evaluated.