Bir Kuşak Bir Yol girişimi: Çin-Merkez ve Batı Asya koridoru
One Belt, One Road initiative: China-Central and West Asia corridor
  1. Tez No: 646846
  2. Yazar: SEYMUR MAMMADOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM GÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Doğrudan Yabancı Yatırım, Orta Asya, Bir Kuşak Bir Yol Girişimi, Çin-Merkezi ve Batı Asya Koridoru, China, Foreign Direct Investment, Central Asia, One Belt One Road Initiative, China-Central and West Asia Corridor
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çin'in dünya sahnesinde önemli oyunculardan biri olarak ortaya çıkması, küresel ekonomik durumu ve uluslararası ilişkilerin geleceğini önemli ölçüde etkilemiştir. Ülkede başarılı şekilde yürütülen reformlar sayesinde, ekonomi, ithalat odaklı bir modelden ihracata yönelik bir modele geçmiştir. Modern hizmetler sektörü, özel sektör, yüksek teknoloji üretimi, dış ticaret ve diğer endüstriler hızla gelişmiştir. Bugün Çin, küresel projeleriyle dünya ekonomisini önemli ölçüde şekillendirmektedir. Çalışmada, Çin'in sosyo-ekonomik gelişiminin mevcut durumu, ülkede uygulanmış kentsel ve kırsal reformların makro iktisadi göstergelere etkileri analiz edilmektedir. Ülkeye akan yatırımların doğru ve dengeli kullanılması sonucunda ÇHC'nin küresel yatırımcıya dönüşmesi süreci incelenmektedir. Bu tezde, Bir Kuşak Bir Yol stratejisinin bir parçası olan Çin-Merkezi ve Batı Asya ekonomik koridorun oluşturulmasının önkoşulları tartışılmıştır. Ayrıca, Çin'in Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bu ekonomik koridorunun inşa etme deneyimi analiz edilmiştir. Ekonomik koridorların oluşturulmasının sadece ulaşım bağlarının, transit potansiyelinin ve bölgesel altyapının güçlendirilmesinden sonra mümkün olacağı dikkate alınmıştır. Çin-Merkezi ve Batı Asya Koridoru'nun, bölge ülkelerinin ticari, ekonomik, enerji, ulaşım ve diğer bir çok alanda birbirine bağlamıştır. Bu koridorun dünya pazarında Çin'in rekabet gücünü artıracağı ve bölge devletlerinin ekonomik gelişimine katkı sağlayacağı kaydedilmiştir. Çin ve Orta Asya ülkeleri arasındaki işbirliğinin hedefleri ve öncelikleri hakkında ortak bir vizyonun geliştirilmek ve ilgili bölgelerin ulaşım altyapısının güçlendirilmek için stratejik planlama yapılması gerektiğinin altı çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
The emergence of China as one of the main players on the world stage has significantly influenced the global economic situation and the future of international relations. Thanks to successful reforms in the country, the economy has moved from in import-oriented model to an export-oriented model. The modern services industry, the private sector, high technology production, foreign trade and other industries have developed rapidly. Today, China shapes the world economy significantly with its global projects. In the study, the current situation of China's socio-economic development, the effects of urban and rural reforms implemented in the country on macroeconomic indicators are analysed. As a result of the correct and balanced use of investments flowing into the country, the process of transformation of the PRC into a global investor is examined. In this thesis, the prerequisites for creating the China-Central and West Asia economic corridor, which are part of the One Belt One Road Strategy, are discussed. In addition, the experience of building this economic corridor of China connecting Asia to Europe was anaysed. It is noted that the creation of economic corridors will only be possible after strengthening transport links, transit potential and regional infrastructure. The China-Central and West Asia Corridor connects the countries of the region with each other in trade, economic, transport and many other areas. It is noted that this corridor will increase China's competitiveness in the world market and contribute to the economic development of the regional states. It was underlined that strategic planning should be made to develop a common vision on the goals and priorities of cooperation between China and Central Asian countries and to strengthen the transportation infrastructure of the relevant regions.