The politics of China-Pakistan economic corridor
Çin-Pakistan ekonomik koridorunun politikaları
- Tez No: 484022
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Economics, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Pakistan, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru, Bir Kuşak Bir Yol Projesi, İpek yolu Ekonomik Kuşağı, (OBOR) Girişimi, Güney-Güney İş birliği, Altyapı, Askeri, bölgecilik, İşgücü, China, Pakistan, China-Pakistan Economic Corridor, One Belt One Road (OBOR) Initiative, South-South Cooperation, Infrastructure, Military, Regionalism, Labor
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Tarih ve Toplum Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Tarih ve Toplum Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Çin'in Küresel Güney'de varlığı on yıl boyunca önemli ölçüde arttı. Batı müdahalelerinin sonuçları ile yüzleşen gelişen dünyada ortak yarar ve karışmama politikası söylemi büyük ilgi buldu. Fakat Çin'in gelişmekte olan dünyadaki angajmanının bu prensiplere ne ölçüde uyduğuna, ev sahibi ülkelerin politik ekonomik yapıları üzerindeki etkileri açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla, bu çalışma Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun (CPEC) Pakistan'ın politik ekonomik yapısı üzerinde yansımalarını anlamak için bir çerçeve öneriyorum. Bu tez, Çin'in gelişimi ve uluslararasılaşmasının tarihini ve dinamiklerini, Pakistan'ın siyasal ekonomik yapısını (özellikle sanayileşme ve altyapı geliştirme alanlarında) ve Pakistan'ın yıllar boyunca aldığı çeşitli dış yardım çeşitlerini incelemekle başlıyor. Sonra ise, Çin ve CPEC'in Pakistan'ın politik ekonomik gerçekleriyle nasıl etkileşime girdiğini analiz ediyor. Öncelikle, Pakistan'ın bölgecilik tarihi üzerine yıllar boyunca yapılan araştırma, merkez devletin gelişimsel misyonu Pakistan'da kökleşmiş bölgecilik anlayışını oluşturmuştur. Bu araştırma, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun bu bölünmeyi daha da derinleştirdiğini gösteriyor. Bölgeci güçler projeyi, projede daha büyük pay talep ederek veya müdahaleleri tamamen reddederek karşı çıkmışlardır. İkincisi, Pakistan'daki kesintisiz sivil-asker ilişkileri bu tezde analiz edildi ve Çin'in Pakistan'a katılımının, CPEC ile ilgili sivil ve ekonomik konularda askeri kontrolünü artırdığına sonucuna varıldı. Son olarak, Sahiwal Güç Projesi'nin vaka incelemesine ve Pakistan'daki devlet-emek ilişkileri ile Çin'in sanayileşme modeline dayanan tarihsel analizime dayanarak, CPEC'in Pakistan işçi sınıfı için az önemi olduğu sonucuna vardım. Pakistan'ın gayrı resmi ve vasıfsız işgücü, yerini yalnızca CPEC projelerinin inşaat aşamasında bulmuştur.
Özet (Çeviri)
China's presence in the Global South has increased dramatically in a span of a decade. The discourse of mutual benefit and nonintervention has found huge attraction in the developing world that is now facing the consequences of Western interventions. However, to what extent does Chinese engagement in the developing world stays true to these principles needs to be evaluated in terms of its effects on the political economic structures of the host nations. To this end, I propose a framework to understand the implications of China-Pakistan Economic Corridor on the political economic structure of Pakistan. This thesis begins with an investigation of the history and dynamics of China's development and internationalization, the political economic structure of Pakistan (specifically in the areas of industrialization and infrastructure development), and different forms of foreign assistance that Pakistan has received over the years. This thesis then analyzes how China and CPEC interacts with the political economic realities of Pakistan. Firstly, the study Pakistan's history of regionalism shows that over the years, developmental mission of the central state has created deep-seated regionalism in Pakistan. My study shows that CPEC is deepening such cleavages. The regionalist forces have opposed the project in two broad ways: through demanding greater share in the project or through completely rejecting the interventions. Secondly, I analyze the lop-sided civil-military relations in Pakistan and conclude that Chinese engagement in Pakistan is leading to a tighter control of military over civilian and economic matters relating to CPEC. Lastly, based on the case study of Sahiwal Power Project, and my historical analysis of state-labor relations in Pakistan and China's industrialization model, I conclude that CPEC means little for the working class of Pakistan. The informalized and unskilled labor workforce of Pakistan has found its place only in the construction stages of the CPEC projects.