Türkiye'de enflasyonun nedenleri ve sonuçları
The antecedents and consequences of inflation in Turkey
  1. Tez No: 646881
  2. Yazar: FURKAN ZABUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Neden-Sonuç, Türkiye, Inflation, Antecedents-Consequences, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Fiyatların düzeyinde genel bir artışı temsil eden enflasyon ülke ekonomisinin potansiyelinin altında büyümesine neden olan ve toplumsal refah üzerinde doğrudan etkileri olan bir kavramdır. Türkiye ekonomisi uzun yıllar boyunca yüksek enflasyonla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Sonuç olarak ülkenin potansiyelinden daha düşük bir ekonomik performans sergilediği gözlenmektedir. Bu çalışmada Türkiye ekonomisinde enflasyonun nedenleri ve sonuçlarının ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda öncelikle enflasyonla ilgili kavramsal çerçeve incelenmiş ve kavramın Türkiye ekonomisindeki tarihi gelişimi incelenmiştir. İlerleyen bölümlerde ayrıntılı bir şekilde Türkiye'de enflasyonun nedenleri ve sonuçları ortaya konularak politika geliştiriciler ve akademisyenler için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Inflation, which represents a general increase in the level of prices, is a concept that causes the national economy to grow below its potential and has direct effects on social welfare. Turkey's economy has had to struggle with high inflation for many years. As a result, it is observed that the country performs lower than its potential. In this study, Turkey's economy is intended to put forward their causes and consequences of inflation. The historical development of Turkey's economy is primarily related to the conceptual framework and concepts examined in this context, inflation was investigated in detail. The following section clarifies the antecedents and consequences of inflation in Turkey, besides the current work has some suggestions for policy-makers and academics.