Finansal okuryazarlığın dinamikleri
Dynamics of financial literacy
  1. Tez No: 646913
  2. Yazar: NURSAÇ DEĞERLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finans Piyasaları, Finansal Ürünler, Finansal Okuryazarlık, Birikim, Getiri, Financial Markets, Financial Products, Financial Literacy, Saving, Return
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Son yıllarda finansal piyasalarda meydana gelen değişim ve dönüşümlerin yol açtığı problemler, fırsatlar ya da farklı seçenekler bireylerin finans piyasalarından uzaklaşmalarına yol açmaktadır. Oysa piyasaların karmaşıklığına rağmen, yaşanan teknolojik ilerlemeler, ürün çeşitliliği, sosyal güvenlikte sorumluluk ilkesinin bireye yansıması gibi durumlar karşısında bireylerin daha bilinçli karar vermeleri ve birikimlerini finansal ürünler aracılığıyla daha etkin bir şekilde kullanmaları gerekmektedir. Bunlar gibi birçok sebepten dolayı dünyada finansal okuryazarlık konusunda çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu gelişmeler, Türkiye'de de bu konunun üniversiteler ve diğer kurumlar tarafından çalışma alanı olması yönündeki baskıyı arttırmıştır. Bu çalışmada, finansal okuryazarlığın önemi vurgulanarak finansal okuryazarlığı etkileyen faktörlerden ve finans piyasalarından uzak duran bireyler için verilecek olan eğitimlerin olumlu etkilerinden bahsedilmiştir. Ayrıca bireylerin sahip olduğu, atıl kapasitede yer alan birikimlerin finansal ürünlerle nasıl değerlendirileceği buna ek olarak nasıl getiri sağlayacakları da açık ve anlaşılır bir dille betimlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the problems, opportunities or different options caused by changes and transformations in financial markets lead individuals to move away from financial markets. However, despite the complexity of the markets, individuals need to make more informed decisions and use their savings more effectively through financial products under situations such as technological advances, product diversity, and the reflection of the principle of responsibility in social security. For many reasons such as these, studies on financial literacy have been started in the world. These developments have increased the pressure that this issue should also be the study area of the universities and other institutions in Turkey. In this study, factors affecting financial literacy and the positive effects of trainings for individuals who stay away from financial markets are mentioned by emphasizing the importance of financial literacy. In addition, how individuals' savings in idle capacity will be utilized with financial products and how they will generate returns are described in a clear and understandable language.