Uluslararası ticari sözleşmelerin yorumlanması
Interpretation of international business contracts
- Tez No: 646927
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN KURBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sözleşmelerin yorumu, Uluslararası ticaret, Viyana konvansiyonu, Onaylı sözleşmelerin hukuku, İyi niyet, Kurallar, Tarafların iradesi, Interpretation of contracts, International commerce, Vienna convention, European, References and methods, Orocedure and rules, Counterparties' aim
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Sözleşme yaparken amaç, sözleşmenin şartlarını uygulamak ve tayin edilen koşullara uymaktır. Sözleşmenin uygulama yolunda bir engelle karşılaşmaması için, tarafların sözleşmenin itibarı, şartları ve uygulama koşulları hakkında anlaşmazlıklarının olmaması gerekir. Eğer bu sözleşme uluslararası ticari bir sözleşmeyse belirtilen hususlar daha da hassas bir hale gelir. Bunun nedeni, uluslararası sözleşmelerin yurt içi sözleşmelerden farklı olmasıdır. Sözleşmelerin uluslararası olması, onların konvansiyonlar ve diğer uluslararası kurallar ışığında değişebilme imkânına sahip olduklarını gösterir. Bu nedenle uluslararası ticari sözleşmelerin, birçok uygulama alanı, çeşitleri vardır. Tarafların iradelerinin tüm detaylarını bulmak, zarafet ve hassasiyet isteyen bir iştir. Şüphesiz bu konu anlaşmazlıkları çözmekle sorumlu mercilerin, konvansiyonlar, üniform belgeler ve uluslararası sözleşmeleri yorumlama teknik ve esasına vakıf olmalarını gerektirir. Bu tez iki genel bölümden oluşmaktadır. 1- Genel anlamlar, kaynaklar ve uluslararası ticari sözleşmeleri yorumlama yolları. 2- Yorumlamayı yöneten usul, kurallar ve uluslararası ticari sözleşmeleri yorumlamadan kaynaklı anlaşmazlıklar.
Özet (Çeviri)
The goal of contracting is no doubt to fulfil its conditions and comply with the terms. In order not to meet with an obstacle while applying the contract, the counterparties are supposed not to have conflicts about its prestige, conditions and application rules. If this contract is an international commercial contract, this makes what we mentioned above more vulnerable. The reason of studying this topic is the difference between international and national contracts. Being international of the contracts in this study shows that they have the opportunity of changing in the light of conventions and other international rules. Therefore, international commercial contracts have many application areas, branches and many new branches. Finding all the details of counterparties' will is a delicate issue. It is certain that. This thesis comprises of two chapters. 1. General meanings, references and the interpretation ways of international commercial contracts. 2. Method, rules directing interpretation and the conflicts about the interpretation of international commercial contracts.