İlaç sektöründe akdedilen sözleşmeler
Contracts concluded in the pharmaceutical sector
- Tez No: 934421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ŞENSÖZ MALKOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İlaç, İlaç Sektörü, Fikri Mülkiyet Hakları, Ar-Ge, Rekabet, Rekabet Koruması, Sözleşme, Türk özel hukuku, Pharmaceuticals, Pharmaceutical Industry, Intellectual Property Rights, R&D, Competition, Competition Protection, Contract, Turkish private law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Ab Hukuku Bilim Dalı
Özet
Gelişen dünya ekonomisi ve içinde bulunduğumuz enformasyon çağında ana değerlerden biri haline gelen fikri mülkiyet haklarının korunması ve ticari değere dönüşmesi hak sahipleri ve sektör oyuncuları açısından önemlidir. Öte yandan, ilaç sektöründe faaliyet gösteren şirketler elde ettikleri kârı arttırmak veya en azından korumak adına sürekli olarak yeni ve ticari anlamda başarılı ürünler geliştirmek zorundadırlar. Bu başarının sağlanmasının anahtarı ise araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarıdır. Sektördeki dinamik rekabetin ana kaynakları olan Ar-Ge ve patent ikilisinin genel çerçeveyi belirlediği ilaç sektöründe rekabet otoriteleri, sektördeki döngünün dişlilerinin sağlıklı işleyip işlemediğini yakından takip etmek zorundadır. Zira ilaç piyasasında kartelleşme ve tekelleşmenin engellenmesi de tüketicilerin menfaatlerinin üst düzeyde sağlanması adına önem arz etmektedir. İlaç sektörünün bu yapısı içinde fikri mülkiyet hakları, Ar-Ge çalışmaları ve rekabet koruması bağlamında ortak noktada buluştuklarını değerlendirdiğimiz altı adet sözleşme bu çalışmada ayrı ayrı bölümler halinde işlenmiştir. Bu çalışma, çalışmaya konu sözleşmelerin tüm unsurları ile incelenmesi ve sözleşmelere dair tüm hukuki sorunlara cevap arama iddiasında değildir. Çalışmanın amacı, incelenen sözleşmeleri genel prensipler ışığında değerlendirmek ve sözleşmenin kurulması ile yorumlanması ile ilgili olarak ortaya çıkması muhtemel sorunları incelemeye gayret etmektir.
Özet (Çeviri)
The protection and commercialisation of intellectual property rights, which have become one of the main values in the developing world economy and the information age we are in, is important for right holders and industry players. On the other hand, companies operating in the pharmaceutical industry have to continuously develop new and commercially successful products in order to increase or at least maintain their profits. The key to this success is Research and Development (R&D) investments. In the pharmaceutical sector, where the main sources of dynamic competition in the sector, R&D activities and patents, determine the general framework, competition authorities have to closely monitor whether the gears of the cycle in the sector are functioning properly. Preventing cartelisation and monopolisation in the pharmaceutical market is also important for ensuring the interests of consumers at the highest level. Within this structure of the pharmaceutical sector, six agreements, which are considered to have common ground in terms of intellectual property rights, R&D activities and competition protection, are analysed in separate chapters in this study. This study does not claim to analyse the agreements subject to the study with all their elements and to seek answers to all legal problems regarding the agreements. The purpose of the study is to evaluate the contracts examined in the light of general principles and to endeavour to examine the possible problems that may arise in relation to the establishment and interpretation of the contract.