Mimarlık ve söylem: Louis I. Kahn, Le Corbusier, Turgut Cansever ve öğrencilerle söyleşiler üzerine bir çözümleme
Architecture and discussion: a analysis of Louis I. Kahn, Le Corbusier, Turgut Cansever and interviews with students
- Tez No: 646967
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Söylem, Söyleşiler, Turgut Cansever, Le Corbusier, Louis I. Kahn, Architecture, Discourse, Conversations, Turgut Cansever, Le Corbusier, Louis I. Kahn
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada mimarlık tarihinde önemli isimler olan Louis I. Kahn, Le Corbusier, Turgut Cansever'in mimarlık öğrencileri ile yaptıkları söyleşiler üzerine söylem analizi yapılmıştır. Söylem genel olarak etkileyen ve etkilenen bir dil pratiği olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumun ve çevrenin inşasında önemli bir konu olan söylem anlaşılmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu araştırma ile dilin etki ettiği düşünceyi ve eylemi mimarlık üzerinden yeniden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Mimarlık düşüncesinde söylem meselesi merkeze alınarak insanlığın yapı eylemi olan mimarlık farklı bir disiplin üzerinden yeniden yoruma tabi tutulmuştur. Mimarlığı kendi dönemi içerisinde gerek bilgi üretimi gerek projeleri ile bir düşünce-eylem birliği olarak ortaya koymuş olan Kahn, Corbusier, Cansever'in örnek projeleri üzerinden ele alınmıştır. Tezin amacı mimarlık eğitimi alan öğrencilere ve mimarlık pratiğine yeni başlayacak olan mimarlara Kahn, Corbusier, Cansever gibi önemli mimar-düşünürlerin meseleleri ele alış biçiminden hareketle bir yol sunmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, discourse analysis was made on the narratives of Louis I. Kahn, Le Corbusier and Turgut Cansever, who are important names in the history of architecture, with their students. Discourse generally emerges as an affecting and influencing language practice. Discourse, which is an important issue in the construction of society and the environment, has been tried to be explained. In addition, with this research, it is aimed to re-evaluate the thought and action language has in the influence of architecture). In architectural thought, the issue of discourse is centered and architecture, which is the building act of humanity, has been reinterpreted through a different discipline. Kahn, who presented architecture as an idea-action union with both knowledge production and projects in his period, has been discussed through exemplary projects of Corbusier and Cansever. The aim of this thesis is to present a way to architectural students and beginner practicing architects, based on the approach important narrator architects such as Kahn, Corbusier and Cansever deal with the issues.