Et-Tayyib Sâlih (Hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve 'Ursu'z-Zeyn adlı romanının teknik ve tematik açıdan incelenmesi)
Tayeb Salah, his life, literary career, works and technicaland thematic analysis of his novel Ursu Zein
- Tez No: 647026
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT UYLAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sûdan Romancılığı, ʻUrsu'z- Zeyn, Tayyib Sâlih, Sudan Novelism, The weedding of Zein, Tayeb Salah
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Arap edebiyatında romanın gelişimi, özellikle II. Dünya Savaşı sonrası meydana gelen siyasî, politik ve askerî gelişmelerle hız kazanmıştır. Sûdan edebiyatı, özellikle de Sûdan romancılığının gelişimi daha da yakın tarihlere denk gelmektedir. Çünkü Sûdan bağımsızlığını, 1 Ocak 1956'da kazandıktan sonra özgün eserler vermeye başlamıştır. Daha önceleri daha çok Mısır edebiyatının tesiri altında kalması sebebiyle, Sûdan edebiyatı bu alanda kendine yer bulamamıştır. İlk özgün eserlerini Tayyib Sâlih'le vermeye başlamıştır. Romanlarının içeriğinde İslam'a aykırılık olduğu gerekçesi ile ülkeye girişi bir süre yasaklanmış olması da Sûdan romancılığının gelişmesinde olumsuz bir rol oynamıştır. Bu çalışmamızın giriş bölümünde, Sûdan'ın kısa bir siyasî tarihçesini verdikten sonra Sûdan'nın günümüz siyasî durumu ile ilgili çok genel bilgiler vermeye gayret ettik. Daha sonra romanın tarihî seyri hakkında bilgi vererek başlamayı uygun gördük. Bir sonraki aşama olarak ta Batı edebiyatında roman hakkında genel bilgiler verdikten sonra, Modern Arap edebiyatı romancılığına kısa bir bakış açısı ile gelişimini bir süreç olarak verdik, ardından tezimizin esas konusunu oluşturan Sûdan edebiyatı ve Sûdan romancılığı hakkında detaylı bilgiler verdik. İkinci bölümde Tayyib Sâlih'in hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında genel bilgileri sunduk. Üçüncü bölümde ise Salîh'in ʻUrsu'z- Zeyn adlı romanı zaman, kişi, yer, olay, şekil, dil ve üslup bakımından inceleyerek detaylı bilgileri paylaştık.
Özet (Çeviri)
The devolopment of the novel in Arabic literature gained momentum especially with the political and military developments that occured after the Second World War. Sudanese literature, particularly the development of Sudanese novelism, coincides with even more recent histories. Because, after gaining independence of Sudan began to produce orginal works. Sudan, which was previosly influenced by Egyptian literature could not find a place in this field. Sudan produced his first original works with Salah. In the introduction part of this study, after giving a short political history of Sudan, we tried to give very general information about Sudan's current political situation. Then, we thought it appropriate to start by giving information about the historical course of the novel. As the next step, after giving general information about the novel in Western literature, we gave the development of modern Arabic literature novelism as a process with a brief perspective, and then we gave detailed information about Sudan literature and Sudan novelism, which constitute the main subject of our thesis. In the second part, we presented general information about Tayyib Sâlih's life, literary personality and works. In the third part, we examined Salih's novel Ursu Zeyn ,in terms of time, person, place, event, shape, language and style and shared detailed information.